Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Heti hírösszefoglaló

| Munkatársunktól | Városi hírek

Ez történt a héten.

Új képzés az egyetemen

A következő akadémiai évre felkészítő nyílt napot tartottak a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán múlt héten. A rendezvényen a bővülő képzési kínálat új elemeivel is megismerkedhettek az érdeklődők – így a 2020-ban induló kommunikáció- és médiatudomány alapszakkal, amelyet sajtótájékoztatón mutattak be.

A rendezvényen elhangzott: az új alapszakot nappali tagozaton indítják el, képzési ideje 6 félév lesz. A képzés anyagát a szakértők rendkívül pozitívan fogadták – például azért is, mert a szak specializációja a digitalizáció, így alkalmazkodik a modern kor igényeihez.

A biztonságosabb internetezésért

A biztonságosabb internetezésre hívták fel a soproni középiskolások figyelmét egy országos program keretében a Vasvillában. Digitális játékok, etikus hackerek és oktatófilmek segítségével tanították meg a fiataloknak a közösségi média használatának alapjait, illetve azt, hogy hogyan vigyázhatnak személyes adataikra a világhálón. A rendezvényen az intézmény egykori tanára, Csiszár Szabolcs alpolgármester köszöntötte a megjelenteket.

Petőfi-díj Szájer Józsefnek

Szájer József európai parlamenti képviselő, Sopron díszpolgára, valamint Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke kapta idén a Petőfi-díjat. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az átadáskor Szájer Józsefről elmondta: ő volt az, aki már a kommunista diktatúra időszakában is a jog eszközével és a jogállam fikciójával harcolt az önkényuralom ellent.

A Petőfi-díjat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Közalapítvány alapította 2009-ben a közép-európai népek szabadságáért meghozott áldozatok és teljesítmények elismerésére.

A bombázás 75. évfordulója

Csendes főhajtással emlékeztek meg Sopronban a 75 évvel ezelőtt, 1944. december 6-án történt bombázás tragikus következményeire a Deák téri emlékműnél. A rendezvényen Sopron önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint Magas Ádám, Mágel Ágost, Filep Márk, Juhász Adrienn és Abdai Zsolt önkormányzati képviselő rótta le tiszteletét az áldozatok emléke előtt. A megemlékezés után bemutatták dr. ifj. Sarkady Sándor Légi események Sopron vármegyében című könyvét.

Limanowa-emléknap

A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület szervezésében emlékeztek a limanowai csata hőseire vasárnap. A program a domonkos templomban a 10 órás ünnepi szentmisével kezdődött, majd ezt követően Muhr Ottmár Deák téren lévő szobránál folytatódott. A rendezvényen dr. Brummer Krisztián polgármesteri irodavezető, valamint Szűcs Lóránt, a Honvédelmi Minisztérium dandártábornoka mondott emlékező beszédet. A 105 évvel ezelőtt történt ütközet során az osztrák–magyar csapatok megállították és a Dunajec folyó mögé vetették vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat. A csatában a Muhr Ottmár ezredes vezette, békeidőben Sopronban állomásozó császári és királyi 9. Nádasdy huszárezred játszotta a főszerepet.

Ég a második gyertya

Meggyújtották a második, a reményt jelképező gyertyát a város adventi koszorúján vasárnap. A már hagyományos ünnepségen a város nevében Csiszár Szabolcs alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Tóth Károly evangélikus lelkész beszélt advent üzenetéről. A gyertyagyújtáson részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, Tóth Éva és Magas Ádám önkormányzati képviselő, közreműködtek a Berzsenyi-líceum diákjai. 

Kapcsolódó cikkek