Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Heti hírösszefoglaló

| Munkatársunktól | Városi hírek

Hírek röviden.

Sikeres projekthét az AMI-ban

A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének (AMI) hallgatói három héttel az évnyitó után már komoly eredményekkel büszkélkedhetnek. Projekthét keretein belül formatervező, építész és tervezőgrafikus diákok teammunkában dolgoztak öt napon át. A másodévesek installációt alkottak a 2021-ben hazánkban megrendezésre kerülő vadászati világkiállításra, a harmadévesek pedig Sopron városának vásári pavilonjait tervezték meg.

Határtalanul Kárpátaljáról

Összesen 16 diák és két kísérőtanár érkezett a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumból Sopronba. A fiatalokat a Széchenyi-gimnázium látja vendégül a Határtalanul! Program keretében október 4-ig. A kárpátaljai és soproni diákoknak játékos ismerkedési programot szerveztek, de a vendégeknek bemutatják Sopront és környékét, valamint a Nyugat-Dunántúl nevezetességeit is.

Pénzügyi napok

Idén a szokásosnál is többen jelentkeztek a kétnapos Soproni Pénzügyi Napokra. A szakmai továbbképzés középpontjába a 2020-as év gazdasági változásai kerültek. A már szakmában dolgozók mellett ezúttal az egyetem hallgatói is az érdeklődők között foglaltak helyet. A megjelenteket dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte, aki hangsúlyozta: dicséretes, hogy a város egy ilyen szakmai konferenciának már több mint 10 éve házigazdája lehet.

Ifjú Polgárőr Program

Az iskolai zaklatás, a kábítószer- és internethasználat veszélyei, valamint a közlekedésbiztonság – ezek a témák kerültek terítékre a bűnmegelőzési napon a GYIK Rendezvényházban. Az előadást a Soproni Polgárőr Egyesület az Ifjú Polgárőr Programjának keretében hívta életre. Az eseményen részt vett dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok is, aki kiemelte: fontosak az ilyen és ehhez hasonló rendezvények, hiszen a fiatalok sokat tanulhatnak ezekből.

Levéltári vándorgyűlés

Sopronban rendezte meg éves vándorgyűlését a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség. A szervezet legjelentősebb szakmai rendezvényét Sörény Edina, az EMMI Könyvtári és Levéltári Főosztályának vezetője, prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora és Tompa Mónika könyvtári főigazgató nyitotta meg. A tagság mellett a programon meghívott előadóként jelen voltak neves hazai és határon túli magyar történészek is.

Sikeres színészbál

Immár negyedik alkalommal rendeztek színészbált Sopronban. A szervezők a rendezvény bevételét a tavaly januárban elhunyt Horváth László színművész családjának ajánlották fel. Az esten adták át az idei Honda Kudo művészeti díjakat. Idén Papp Attila színművész és Horváth Renáta táncművész, a Sopron Balett tagja kapta meg a művészeti nívódíjat. A bál megnyitóján Pataki András, a teátrum igazgató-főrendezője, a rendezvény fővédnöke arról beszélt, hogy a remény évadának mottója – a kultúra a szellem levegője – hordozza magában a város, egy alkotói közösség találkozását. Erre pedig jó alkalmakat teremtenek az előadásokon, közös színházi élményeken túl az ilyen jellegű estek. A színészbált Horváth Renáta és Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász tánca nyitotta meg.

Kapcsolódó cikkek