Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Heti hírösszefoglaló

| Munkatársunktól | Városi hírek

Hírek röviden.

Ünnepi szentmise

Felszentelésének 120. évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét tartottak a Nepomuki Szent János kápolnánál. Talán a legkalandosabb életű épületünk a Villa sori templom. Az eredeti kápolnát ugyanis 1764-ben építették fel a Tűztorony mellett Közép-Európa egyik legismertebb szentjének – a hidak és a gyónási titok vértanújának – a tiszteletére. Az új városháza bontásakor, 1893-ban a kápolna „útban” volt, ezért Zalka János, akkori győri püspök engedélyezte annak áthelyezését.

A bontás során a templom minden tégláját, faragványát megszámozták, így eredeti formájában épült fel Schármár János műépítész irányításával a Villa sor és a Várisi út kereszteződésében. 1899. szeptember 17-én Póda Endre apátplébános szentelte fel új helyén.

Dolgozó nyugdíjasok

Miért éri meg? címmel szakmai fórumon mutatták be Sopronban a nyugdíjas foglalkoztatottság előnyeit. A találkozón kiderült: a munkaadókat és a nyugdíjas munkavállalókat a kormány döntése alapján kedvezőbb szabályozás várja. Eddig bruttó 100 ezer forintból 71 ezret kapott meg egy nyugdíjas, idén viszont már 85 ezer forinthoz jutnak az érintettek. A fórum vendégeit Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte, a találkozón részt vett Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián tanácsnok és Tóth Éva, a gazdasági bizottság elnöke is.

Az egészségért sétáltak

Sopron is csatlakozott a demenciával élők országos sétájához. A szervezők célja az volt, hogy érezzék a betegek és az őket ápolók, hogy nincsenek egyedül. A séta utána megtartották a Pannónia Hotelben a szív világnapja és az Alzheimer világnap közös rendezvényét, ahol ingyenes szűrővizsgálatokkal (vérnyomás-, haskörfogat-, testzsírmérés) és szaktanácsadással is várták az érdeklődőket. Az egészségmegőrzésről tartott előadást több mint százan hallgatták meg.

Dr. Metzl János emléke

Idén lenne százéves dr. Metzl János. Az 1987-ben alapított Corvinus Magyar–Osztrák Baráti Kör első elnökéről emlékeztek meg a baráti kör tagjai az elmúlt szombaton az evangélikus temetőben. Felidézték a soproni kórház elismert sebészének életét, munkásságát, külön kiemelve azt, hogy mennyi mindent megtett, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz a magyar és az osztrák vállalkozások, jobban megismerjék egymást a térségben élők. A 2003-ban elhunyt dr. Metzl János mindvégig Sopronért dolgozott, hiszen a városszépítő egyesületnek alelnöke is volt.

Határőr nyugdíjasok összejövetele

A Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesülete megalakulásának huszonhetedik évfordulóját, egyben az idősek világnapját ünnepelte az elmúlt szombaton. A cél a jövőben, csakúgy mint korábban is, az, hogy rendszeresen összejárjon, beszélgessen egymással a tagság. Idén is megemlékeztek az elhunyt társaikról.

Kapcsolódó cikkek