Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hazatért az „Öreg festő”
Mátyás Csaba, a Soproni Horváth József Művészeti Gyűjtemény Alapítványának kuratóriumi elnöke az Öreg festő című akvarellel Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Horváth József kései képe már látható a galériában

Hazatért az „Öreg festő”

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Új alkotással gyarapodott a Soproni Horváth József gyűjtemény. Az Öreg festő című képet egy az Egyesült Államokban élő hölgy adományozta a tárlatnak.

Sopron egyetlen állandóan látogatható, nyilvános képzőművészeti kiállítása a történelmi belvárosban, a Cézár-házban található Soproni Horváth József gyűjtemény. A közelmúltban bővült a tárlat az Öreg festő című képpel.

– Nagyapámnak ez egy viszonylag kései képe a soproni születésű, majd később New Yorkban élő Mohos István orvosprofesszor tulajdonában volt – mesélte telefonon a Budapesten élő Horváth Dénes, Soproni Horváth Józsefnek, az „akvarell poétájának” az unokája. – Mohos professzor halála előtt már korábban is ajándékozott képeket a soproni gyűjteménynek, többek között nagyapám talán egyik legjobb fiatalkori alkotását, az Anya gyermekével című akvarellt.

Mohos professzor nem véletlenül volt nagy rajongója és gyűjtője Soproni Horváth József képeinek, hisz mint a Széchenyi-gimnázium 1934/35. iskolai évről kiadott évkönyvében olvasható: „A szabadkézi rajzban tanúsított szorgalmukért és előmenetelükért Horváth József tanár a következőket részesítette könyvjutalomban: Mohos István VIII. osztályos, Nagy Frigyes VII. osztályos és Zoltán László VII. osztályos tanulókat.”. Mohos István gyűjteménye halála után szétszóródott, képeinek egy része az USA-ban élő unokahúgához, Decsy Máriához került. Most ő ajándékozta a gyűjteménynek az Öreg festő című alkotást, így a kép hazatérhetett Sopronba.

– A kép hazahozatalában nagy segítséget kaptunk a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, egészen pontosan a New York-i Balassi Intézet kulturális attaséjától, Szegedi Mártontól, akinek az ezúton is köszönjük a segítségét – tette hozzá prof. dr. Mátyás Csaba akadémikus, a Soproni Horváth József Művészeti Gyűjtemény Alapítványának kuratóriumi elnöke.

Kapcsolódó cikkek