Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hatévesen iskolaérett?
Sarang Renáta gyógypedagógus speciális tornát tart óvodás gyerekeknek – szükség esetén többfajta fejlesztést biztosít a pedagógiai szakszolgálat Fotó: Filep István

A szülők a szakemberekkel közösen segíthetik a felzárkózást

Hatévesen iskolaérett?

| Köves Andrea | Városi hírek

A nagycsoportosok szülei körében gyakran felvetődik a kérdés: vajon tanköteles korú gyermekük érett-e a szeptemberi iskolakezdésre. 2021-től változik a sokéves gyakorlat.

– Azok a gyermekek lesznek tankötelesek jövőre, akik 2014. szeptember 1-je és 2015. augusztus 31-e között születtek – emelte ki Fazekas Éva gyógypedagógus, logopédus, a megyei pedagógiai szakszolgálat soproni tagintézményének az igazgatója. – Lényeges változás, hogy 2020. január elsejétől megszűnt az iskolaérettségi vizsgálat. Ha a gyermek tanköteles korú, és a szülők, az óvodapedagógusok, a gyermekorvos véleménye alapján megfelel az iskolakészültség feltételeinek, az eddigi eljárásrendnek megfelelően történik a beiskolázása. Ám számos olyan szempont lehet, amelynél a tanköteles kor ellenére mérlegelni kell az iskolakezdést.

Ezek közé tartozik, ha a gyerek valamely vagy több részképesség – beszéd, mozgás, szociális vagy kognitív – területen nem éri el az életkori elvárható szintet. A szakszolgálat ilyenkor azt javasolja, hogy részesüljön speciális, egyéni óvodai fejlesztésben. Ennek során a szülő és az óvónő – esetleg logopédus, óvodapszichológus – együtt segítik a gyermek fejlődését, rendszeresen konzultálnak egymással. Ha több területen is nagyobb elmaradást tapasztalnak, akkor a szakszolgálat fejlesztőpedagógusai, gyógypedagógusok, logopédusok vagy pszichológusok is segítenek.

A közös fejlesztés után december 15-ig a szakemberek eldöntik, hogy megfelelő-e a fejlődés üteme az iskolakezdéshez. Amennyiben nem, úgy véleményt írnak, amelyet a szülő csatolhat az Oktatási Hivatal 2021. január 1-jén megnyíló rendszerébe.

Ha valamelyik kisgyerek nyáron lesz hatéves, és bizonytalanok a szülők, akkor szintén kérhetik a szakszolgálat véleményét, illetve a több éve őt ismerő, a fejlődését napi szinten követő óvodapedagógus is írhat a gyerekről. Ha egy tanköteles korú gyermek betegsége miatt nem vagy alig jár óvodába, akkor az őt ellátó szakorvos véleménye, igazolása csatolható az Oktatási Hivatalnak. Azoknak a gyerekeknek, akik 2014. szeptember 1-je előtt születtek, a következő oktatási évben mindenképpen el kell kezdeniük az iskolát. 

Várják a kérdéseket: A pedagógiai szakszolgálat minden érintett szülő kérdéseit várja a 99/505–407-es telefonszámon, az iskolaértettségről szóló részletes tájékoztatót pedig minden soproni és a város környéki óvodába eljuttatták.

Kapcsolódó cikkek