Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Hatévesen iskolaérett?
Sarang Renáta gyógypedagógus speciális tornát tart óvodás gyerekeknek – szükség esetén többfajta fejlesztést biztosít a pedagógiai szakszolgálat Fotó: Filep István

A szülők a szakemberekkel közösen segíthetik a felzárkózást

Hatévesen iskolaérett?

| Köves Andrea | Városi hírek

A nagycsoportosok szülei körében gyakran felvetődik a kérdés: vajon tanköteles korú gyermekük érett-e a szeptemberi iskolakezdésre. 2021-től változik a sokéves gyakorlat.

– Azok a gyermekek lesznek tankötelesek jövőre, akik 2014. szeptember 1-je és 2015. augusztus 31-e között születtek – emelte ki Fazekas Éva gyógypedagógus, logopédus, a megyei pedagógiai szakszolgálat soproni tagintézményének az igazgatója. – Lényeges változás, hogy 2020. január elsejétől megszűnt az iskolaérettségi vizsgálat. Ha a gyermek tanköteles korú, és a szülők, az óvodapedagógusok, a gyermekorvos véleménye alapján megfelel az iskolakészültség feltételeinek, az eddigi eljárásrendnek megfelelően történik a beiskolázása. Ám számos olyan szempont lehet, amelynél a tanköteles kor ellenére mérlegelni kell az iskolakezdést.

Ezek közé tartozik, ha a gyerek valamely vagy több részképesség – beszéd, mozgás, szociális vagy kognitív – területen nem éri el az életkori elvárható szintet. A szakszolgálat ilyenkor azt javasolja, hogy részesüljön speciális, egyéni óvodai fejlesztésben. Ennek során a szülő és az óvónő – esetleg logopédus, óvodapszichológus – együtt segítik a gyermek fejlődését, rendszeresen konzultálnak egymással. Ha több területen is nagyobb elmaradást tapasztalnak, akkor a szakszolgálat fejlesztőpedagógusai, gyógypedagógusok, logopédusok vagy pszichológusok is segítenek.

A közös fejlesztés után december 15-ig a szakemberek eldöntik, hogy megfelelő-e a fejlődés üteme az iskolakezdéshez. Amennyiben nem, úgy véleményt írnak, amelyet a szülő csatolhat az Oktatási Hivatal 2021. január 1-jén megnyíló rendszerébe.

Ha valamelyik kisgyerek nyáron lesz hatéves, és bizonytalanok a szülők, akkor szintén kérhetik a szakszolgálat véleményét, illetve a több éve őt ismerő, a fejlődését napi szinten követő óvodapedagógus is írhat a gyerekről. Ha egy tanköteles korú gyermek betegsége miatt nem vagy alig jár óvodába, akkor az őt ellátó szakorvos véleménye, igazolása csatolható az Oktatási Hivatalnak. Azoknak a gyerekeknek, akik 2014. szeptember 1-je előtt születtek, a következő oktatási évben mindenképpen el kell kezdeniük az iskolát. 

Várják a kérdéseket: A pedagógiai szakszolgálat minden érintett szülő kérdéseit várja a 99/505–407-es telefonszámon, az iskolaértettségről szóló részletes tájékoztatót pedig minden soproni és a város környéki óvodába eljuttatták.

Kapcsolódó cikkek

Lerakták a múzeumi negyed alapkövét

Lerakták a múzeumi negyed alapkövét

2020. 10. 24.

Lerakták a soproni múzeumi negyed alapkövét, a több mint 3,2 milliárd forint értékű fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében uniós és hazai források felhasználásával 2022 nyaráig valósul meg.

Titokzatos világ

2020. 10. 28. | Horváth Ferenc jegyzete

„Ahhoz, hogy a fiatalok valóban tudjanak válogatni, hogy értően olvassanak, tévézzenek, netezzenek, hogy megfelelő, átgondolt tartalmakat készítsenek, s töltsenek fel a különböző felületekre, összehangolt stratégiára lenne szükség.”