Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Hatékony segítség a sztómával élőknek

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Október 2. a sztómával élők világnapja. Magyarországon közel 15.000 sztómaviselő él, akiknek a száma a daganatos megbetegedések emelkedésével folyamatosan nő.

– A sztómák a testfelszínen kialakított mesterséges testnyílások, melyeket az élethez nélkülözhetetlen funkciók biztosítása céljából készítenek – mondta Pusztai Julianna, aki a Soproni Gyógyközpont sebészeti osztályán kolléganőjével együtt végzi a sztómaviselők ellátását és a műtét utáni rehabilitációját. – Feladatunk a betegek felkészítése a műtétre, és a műtét utáni gondozási és ápolási feladatok betanítása. A sebészeten leggyakrabban a bélrendszert, ritkábban a vizeletkiválasztó rendszert érintő kivezetések ápolásával foglalkozunk. Ezeket a sztómákat daganatok, gyulladások, vérkeringési zavarok, sérülések vagy bélkivezetés esetén, a vastagbélműtét során készített varratsor tehermentesítése céljából hozzák létre. 

A sztómák kialakítása lehet átmeneti és végleges. Átmeneti sztóma leggyakrabban tehermentesítés céljából készül, ez néhány hetet vagy hónapot jelent, majd megszüntetésével a beteg visszatérhet a régi megszokott életviteléhez. Végleges sztóma képzésre a záró izomzat megszüntetése, teljes vastagbél-eltávolítás miatt kerülhet sor.

– A sztóma kialakítása pszichés változásokkal és az életminőség romlásával járhat, ezért fontos, hogy a hozzátartozókat is bevonjuk a rehabilitációs teendők elvégzésébe – folytatta Pusztai Julianna. – Sajnos egyre fiatalabb korosztályt is érint már a sztóma kialakítása. Számukra még megterhelőbb és jelentősebb változásokat okozhat az új élethelyzet elfogadása. Napjainkban modern, könnyen kezelhető segédeszközök állnak rendelkezésünkre, így az életminőség visszaállítása – a műtét előtti állapothoz – könnyebben megvalósítható.

Kapcsolódó cikkek