Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Határozott elképzelések
A városvezetés 2,5 órát tárgyalt dr. Navracsics Tiborral – a kormánybiztos ezután tartott sajtótájékoztatót dr. Farkas Ciprián polgármesterrel Fotók: Filep István

Határozott elképzelések

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Sopronnak aktív és dinamikus vezetői vannak – jelentette ki dr. Navracsics Tibor kormánybiztos azon a megbeszélésen, amelyen a város vezetőivel egyeztetett a jelenlegi fejlesztésekről és a jövőbeni tervekről.

Dr. Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztésért felelős kormánybiztos a múlt héten Sopron városvezetőivel tárgyalt a város és térsége fejlesztési elképzeléseiről. A megbeszélést követően a kormánybiztos és dr. Farkas Ciprián tájékoztatta a sajtó képviselőit. A polgármester a 2,5 órás tárgyalás után kiemelte, hogy egyrészt bemutatták a kormánybiztosnak a már befejezett és jelenleg is tartó fejlesztéseket és beruházásokat, amelyek a Modern Városok Program részét képezik, valamint felvázolták azokat az irányokat, és konkrét elképzeléseket, amelyek 2030-ig határozzák meg a tennivalókat, figyelembe véve a 2021–27-es uniós és hazai költségvetési forrásokat. 

– Úgy érzem, jó kérdésekre jó válaszokat adtunk – zárta mondanivalóját dr. Farkas Ciprián.

A kormánybiztos elöljáróban arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a kormány szeptemberben hozta létre a gazdaságfejlesztési zónákat, összesen négyet. Az ő feladata az északnyugat-magyarországi régió (Győr–Moson–Sopron, Komárom–Esztergom, Vas, Zala, Fejér és Veszprém megyék) fejlesztési terveinek összehangolása. A konzultációk – azokkal a szervezetekkel, intézményekkel, amelyek érdekeltek a fejlesztésekben – már augusztusban és szeptemberben megkezdődtek. A feladat kettős: egyrészt az adott gazdaságfejlesztési zónán belül kell összehangolni a feladatokat, másrészt pedig a nemzeti fejlesztési tervvel. Az országos cél a további felzárkóztatás, ezen belül kell megtalálni azokat a fejlesztéseket, amelyek például a mi régiónkban a versenyképességet is biztosítják, hiszen nekünk a Bécstől Milánóig terjedő gazdasági területtel kell felvennünk a versenyt.

– A tárgyalás meggyőzött arról, hogy az aktív és dinamikus városvezetésnek határozott elképzelései vannak nem csupán Sopron és környéke jelenlegi fejlesztéseiről, de a jövőről is – emelte ki a kormánybiztos. – A következő uniós pénzügyi ciklusban kiemelt támogatást élveznek a vállalkozásfejlesztések, a zöld átállás programja (környezetbarát gazdaság) és a digitalizáció. A soproni programok illeszkednek ezekhez az irányokhoz.

Kérdésekre válaszolva dr. Farkas Ciprián elmondta, a jelenlegi fejlesztések egy magasabb színvonalú turizmust generálnak, ennek következményeként új munkahelyekre lesz szükség, ami újabb infrastrukturális beruházásokat eredményez. Munkahelyeket hoz magával a hamarosan induló új beruházás, az innovációs és ipari park is, éppúgy, mint a nemzeti konferencia- és multifunkciós központ. A városnak 2030-ig vannak konkrét fejlesztési tervei.

Kapcsolódó cikkek