Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Harc az influenza ellen
Dr. Bodnár Judit higiénés főorvos Fotó: Németh Péter

Harc az influenza ellen

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Az influenza elleni védekezés leghatásosabb formája a védőoltás. Azonban ha nem oltattuk be időben magunkat, akkor is sokat tehetünk a megbetegedés ellen. A tüsszentési etikett betartása és az alapos kézmosás már fél siker.

Az influenza vírus által okozott fertőző betegség, mely magas lázzal, légúti tünetekkel, végtagfájdalmakkal és elesettséggel jár. A járványra minden évben lehet számítani. Idén is január közepén növekedett meg olyan mértékben az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, hogy több kórházban – köztük a Soproni Gyógyközpontban is – látogatási tilalmat rendeltek el a fekvő betegek védelme érdekében. 

Az influenza specifikus megelőzése csak védőoltással lehetséges, mely minden évben már ősszel rendelkezésre áll. Érdemes ezt időben beadatni, hiszen a védettség nagyjából két hét alatt alakul ki, és ha már járvány idején kapjuk meg az oltást, könnyen lehet, hogy időközben megfertőződünk. Évről évre a vírus más és más altípusa okoz járványt, így érdemes az oltást minden évben megismételni.

– Most különösen fontos a megelőzés más, nem specifikus lehetőségeire törekedni – mondta el a Soproni Témának dr. Bodnár Judit higiénés főorvos, infektológus. – Leggyakrabban a gyerekek és a fiatal felnőttek betegednek meg influenzaszerű tünetekkel, ők a „terjesztők”, a legesendőbbek pedig (az újszülötteken kívül) azok a 60 év feletti idős emberek, akiknek valamilyen krónikus alapbetegségük van. Az influenzavírus és az esetlegesen kialakuló szövődmények önmagukban is nagyobb veszélyt jelentenek a legyengült immunrendszerű emberekre nézve. A krónikus szív-, tüdő-, máj- és vesebetegek esetében azonban az influenza miatt az alapbetegség is súlyosbodhat, leggyakrabban ők kerülnek emiatt kórházba.

A főorvos hozzátette, a korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy körülbelül 6–8 hét alatt zajlik le a járvány. Addig érdemes olyan alapszabályokat betartani, melyekkel csökkenthetjük a megfertőződés kockázatát: – Aki beteg az maradjon otthon, ne menjen közösségbe! Ne tüsszentsünk vagy köhögjünk a tenyerünkbe, használjuk a könyökhajlatunkat! Rendszeresen és alaposan mossunk kezet, legyen ez az első dolog hazaérkezés után, hiszen a kezünkkel visszük át tárgyakra a kórokozókat! Természetesen az egészséges táplálkozásnak és a mozgásnak is szerepe van a megbetegedés elkerülésében.

Kapcsolódó cikkek