Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

„Hangos” a város

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„Javában tart a választási kampány is, hiszen ismét polgármestert és önkormányzati képviselőket választunk. A jelölteknek már csak egy hónapjuk van, hogy meggyőzzenek bennünket: ők a legalkalmasabbak a város vezetésére.”

Szép lassan, szinte észrevétlenül hagyott itt bennünket a nyár. Igaz, még lehetnek szép napjaink, de tudomásul kell vennünk, hogy a nyárból lassan-lassan már csak az emlékeink maradnak. Hol van már a sárgán hullámzó tavaszi repcemező vagy a párás meggyszemeken átcsillanó reggeli napsugár?! Már halkabb a tenger morajlása is, hogy aztán átvegye helyét a végtelen csend. Legalábbis gondolatban, mert a mindennapi életünk nagyon is „hangos”. Véget értek a nagy szabadságolások. A családok épphogy túl vannak az iskolakezdésen, és tart a szüret a borvidéken. A gazdákat a múlt hétvégén szépen megünnepeltük a szüreti napokon, no meg mi is „belefelejtkeztünk” egy kicsit az elmúlt évek legjobb nedűibe, s várakozással kortyolgattuk az idei újborokat. S javában tart a választási kampány is, hiszen ismét polgármestert és önkormányzati képviselőket választunk. A jelölteknek már csak egy hónapjuk van, hogy meggyőzzenek bennünket: ők a legalkalmasabbak a város vezetésére. A végső szót természetesen a választók mondják ki. Semmi sem írhatja felül bölcsességüket. Talán nem tévedek, ha azt írom – tapasztalataim alapján –, hogy az idén jobban „forog” a választás témája a különböző közösségekben, baráti társaságokban. A minap egy hangos „választási” beszélgetésbe csöppentem, de várakozásaimmal ellentétben nem az egyik vagy másik párt jelöltjéről vitatkoztak, hanem egymást túllicitálva ítélték el azt az EP képviselőt, aki nem támogatja, hogy Magyarország legalább a felét megkapja annak az összegnek, amit határvédelemre költött. És ahogy ilyenkor lenni szokott, a beszélgetés túllépett a konkrét kérdésen. Szóba került biztonságunk (milyen jó, hogy nekünk nem kell aggódnunk – mondották egybehangzóan), majd a város élete és fejlődése, lehetőségei is a választás kapcsán. Azt nem tudom, hogy kinek, milyen volt a pártkötődése, ha volt egyáltalán, de azt igen, hogy a társaság meglehetősen eltérő foglalkozású és életkorú volt. Abban azonban egyetértettek, hogy jó úton halad a város, s ezt az irányt kell tartani a következő években is. Az építésre „szavaztak”, nem pedig a rombolásra. Persze számos ötlet is elhangzott, hogy mit kellene még tenni, elsősorban kinek-kinek a lakókörzetében. Azt nem állítom, állíthatom, hogy Sopron összes szavazópolgára egyetért velük, de úgy hiszem, nem áll messze a valóságtól, hogy döntő többségük igen.

Hogy valóban így van-e, az október 13-án a késő esti órákban kiderül.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.