Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Halászleány a Színház utcában

| Városi hírek

Szobrok, műemlékek, középületek.

A Soproni Petőfi Színház közelében, a Színház utca 31. számú ház udvarán, a belső várfal tövében található a meglehetősen rossz állapotban lévő, széles, kettős talapzaton álló klasszicista kútszobor, mely vélhetőleg a XIX. század első felében készült – alkotója ismeretlen. Utoljára, éppen negyven évvel ezelőtt, a Soproni Városszépítő Egyesület restauráltatta Szakál Ernő szobrászművésszel. Amikor még a bérház lakásaiba nem volt bevezetve a vízvezeték, a homokkőből készült szobor talapzatával egybeépített „nyomós kút” látta el vízzel a Hild Ferdinánd soproni építész által tervezett épület lakóit.


A ház mai, nagyrészt nyugdíjas lakói virágot ültettek az egykori vízmedencébe, a maguk lehetőségei szerint óvják-védik a még romjaiban is szép „kis halászleányt”, de a környezetszennyezés, a savas esők és a téli fagyok szép lassan tönkreteszik ezt a kedves kis alkotást. Talán még restaurálható, talán még nem késő – nagy kár lenne érte…  

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.