Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Hála és köszönet”
– Ha erősek leszünk és összefogunk, akkor most nemcsak Sopron és környéke, hanem egész Magyarország együtt szavaz majd, és talán Európa szíve is megdobban – mondta Orbán Viktor. Fotó: Filep I

„Hála és köszönet”

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– Száz évvel ezelőtt a hazánkat halálra ítélték. Száz évvel ezelőtt a népszavazással Sopron és környéke jelezte a világnak, erre hiába várnak – mondotta Orbán Viktor városunk Fő terén.

Száz évvel ezelőtt, 1921. december 14-én kezdődött a soproni népszavazás, amelyen az itt és a környező településeken élők nagy többséggel úgy döntöttek, hogy ragaszkodnak a magyar hazához. A népszavazás eredménye nemcsak a soproniak életére volt döntő hatással, de hitet és reményt adott a megtépázott, lerabolt országnak is. Azóta Sopron hűsége legendássá vált. Nem véletlen, hogy az Orbán kormány 2001-ben december 14-ét a hűség napjává nyilvánította. Most erre az ünnepre érkezett a városba a miniszterelnök és kísérete. A Szent Mihály-templomban vettek részt hálaadó szentmisén – meghívott vendégekkel –, amelyet Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrált.

Ezt követően a miniszterelnök a vendégek, a soproni városvezetők és az országgyűlési képviselők kíséretében sétált a Szent Mihály-dombról a Fő térre, a Hűségkapuhoz, ahol megtekintette a délelőtt leleplezett emléktáblát.

Dr. Farkas Ciprián

Orbán Viktort a város nevében dr. Farkas Ciprián köszöntötte, és megtisztelőnek nevezte, hogy újra együtt ünnepelhetünk a nemzettel, mert ilyen közös ünnepre Bethlen István (1921 és 1931 között vezette a kormányt – a szerk. megjegyzése) miniszterelnöksége óta nem volt példa. A polgármester azért is köszönetet mondott Orbán Viktornak és a magyar kormánynak, hogy a centenárium évében Sopron méltó módon emlékezhet, s újra a régi fényében ragyoghat. Ezt követően kitért a fejlesztésekre, majd kiemelte: amit 100 évvel ezelőtt a hazának adtunk, azt most a nemzet tettekkel viszonozza. Emlékeztetett, voltak, akik ígérgettek és hazudtak is nekünk. A hitünk azonban semmit sem változott. Hűséget fogadtunk, amely ma is kötelez bennünket, s hisszük, hogy a nemzet is büszke lehet ránk.

Barcza Attila

Sopron és térsége országgyűlési képviselője felidézte városunk jeles évfordulóit, kiemelkedő személyiségeit, s kijelentette: a soproni lokálpatriotizmus hazaszeretet is.

– Hűségünk maga a tettekkel igazolt haza- és nemzetszeretet – mondotta. – A soproni hűség mércéjével ezért történelmi bűne a nagyhatalmaknak, ahogy adták–vették Magyarországot. Történelmi bűne a „vörös rémuralom”, Magyarország kiszolgáltatása, legyengítése. Történelmi bűne a későbbi kommunistáknak a hűségesek kitelepítése.

Jellemző, emelte ki, hogy a Bethlen-kormányt követően elsőként az Orbán kormány hajtott fejet a soproni hűség előtt 2001-ben, majd 2011-ben, kihelyezett kormányüléseken. A képviselő kitért arra is, hogy jövőnk akkor lesz Sopronban, ha 2022-ben úgy élünk a választások és az újabb népszavazás lehetőségével, ahogy az a leghűségesebb város rangjához méltó.

Orbán Viktor

Ezt követően lépett a mikrofonhoz Orbán Viktor. A miniszterelnök történelmi visszatekintésében kiemelte, Trianon után a nagyhatalmak elvették országunk kétharmadát, lakosságunk egyharmadát pedig a szomszédos államokba kényszerítették. Sőt, azért is meg akartak büntetni bennünket, mert magyarok voltunk, és azok is akartunk maradni. Száz évvel ezelőtt a hazánkat halálra ítélték. Száz évvel ezelőtt a népszavazással Sopron és környéke jelezte a világnak, erre hiába várnak. Mi nem akarunk és nem fogunk részt venni a saját temetésünkön. A miniszterelnök ezt követően párhuzamot vont az akkori idők és napjaink között, hangsúlyozva, hogy a helyzet most is nehéz, ezért szükség van a soproniak megerősítő példájára. Háborús helyzet a közelben, milliók vándorolnak egyik kontinensről a másikra, energiaválság több országban, s van, ahol teljes gazdaságok mennek tönkre. Ráadásul a góliátok ismét visszaélnek a hatalmukkal, meg akarják mondani, hogy kik legyünk, kivel éljünk együtt, hogy felejtsük el 1100 évünket és kultúránkat.

Orbán Viktor utalt arra is, hogy ismét népszavazásra készülünk. Meg akarjuk védeni gyermekeinket az LMBTQ-propagandával és társaival szemben, ahogy megvédtük a családokat a migránsokkal szemben. Jogunk van hozzá. Ha erősek leszünk és összefogunk, akkor most nemcsak Sopron és környéke, hanem egész Magyarország együtt szavaz majd, és talán Európa szíve is megdobban. Nemet mondunk a brüsszeli „szép világra”, az egyesült Európára, és ahogy Sopron is visszatért a hazához, úgy Európa is visszatérhet a keresztény világhoz. Egy újabb párhuzammal Orbán Viktor emlékeztetett: 100 évvel ezelőtt is voltak olyanok, akik Magyarország ellen kampányoltak, úgy napjainkban is akadnak, akik feladnák magyarságunkat. A miniszterelnök rövid értékelést adva az elmúlt 10 évről, szólt arról is, hogy egyesítettük a nemzetet, kiemelten támogatjuk a családokat, nőnek a bérek, csökkennek az adók, gondoskodunk a nyugdíjasokról. És a távlat is vonzó. Magyarország előre megy és nem hátra.



Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek