Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Hagyományőrző búcsú
A hagyományokhoz híven idén is megkoszorúzták a volt evangélikus templom épületén lévő emléktáblát Fotó: Németh Péter

Sopronbánfalva: Sokszínű és tartalmas programok

Hagyományőrző búcsú

| Munkatársunktól | Városi hírek

A hagyományokat megőrző Bánfalváért Baráti Kör Egyesület immáron huszadszor rendezte meg a búcsút a településrészen a hétvégén.

Színes, változatos programok várták a hétvégi kétnapos rendezvényen az érdeklődőket a Hajnal téren felállított sátorban, illetve szabadtéren. Volt kézműveskedés, fonás, rönkfűrészelés, csizmadobás. A felnőtteket főzőverseny is várta.

A rendezvényt szombaton Veöerös András műemlékvédő építész nyitotta meg. Ezen a napon vetítették le Heim Vilmos Hova tartasz (Quo vadis) című filmjét, majd beszélgetés következett a rendezővel.

– Az idei, huszadik búcsún a korábbi években megszokott, illetve tradicionálisnak mondható rendezvényeinket – mint például a vasárnap délutáni felvonulás, ünnepi istentisztelet az evangélikus templomban, kulturális programok a színpadon – mind megtartottuk – mondta el lapunknak Igrecz Katalin, a Bánfalváért Baráti Kör Egyesület elnöke. – Ám mindig újítunk valamit. Tavaly a horvát nemzetiség képviselői mutatkoztak be, idén pedig a Gyulafirátótról érkezett vendégeink hagyományos német zenékből–táncokból összeállított műsort mutattak be. Fellépett még a Bánfalvi Kórus, a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola, valamint a Testvériség Néptáncegyüttes is.

Igrecz Katalin hozzátette, ugyancsak hagyomány, hogy az 1887. szeptember 11-én felszentelt egykori evangélikus iskoláról és templomról is megemlékeznek. Ennek nyomát egy márványtábla őrzi, amelyet vasárnap a bánfalviakkal és a város vezetőivel, élükön dr. Fodor Tamás polgármesterrel idén is megkoszorúztak.
A polgármester méltatta a bánfalvi közösség hagyományőrzésének fontosságát, illetve az évről évre megrendezendő búcsú közösségépítő és összetartó erejét. Kifejtette: a rendezvény igazán sokszínű és tartalmas programokat kínált.

Az eseményen részt vett Táp Lászlóné, Brennbergbánya, Ó-Hermes, Új-Hermes és Görbehalom részönkormányzatának elnöke, valamint Mágel Ágost önkormányzati képviselő is.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.