Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyűjtik a vírus emlékeit
A múzeum felhívást tett közzé, hogy a soproniak gyűjtsenek össze minél több olyan dolgot, amely összefügg a koronavírus-járvánnyal Fotó: Soproni Téma-archívum

Gyűjtik a vírus emlékeit

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A koronavírus-járvány tárgyi emlékeit gyűjti a Soproni Múzeum. Kérik a soproniakat, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz, és küldjenek fotót, a járvány elmúltával pedig az eredeti tárgyak is bekerülnek a múzeumba.

Kézzel készült szájmaszk, üzenet a távoktató tanárnak vagy fotó, melyen a gyerekek aszfaltrajzzal köszöntik a lakást csak végszükség esetén elhagyó, szülinapos nagymamát – ezek mind olyan jellemző tárgyak vagy dokumentumok, melyek hűen illusztrálják napjaink eseményeit. Ehhez hasonló dokumentumok összegyűjtését kezdeményezte a Soproni Múzeum. – Felhívást tettünk közzé, mely arról szól, hogy gyűjtsünk össze minél több olyan dolgot, mely összefügg ezzel a rendkívüli helyzettel! – mondta a Soproni Témának Tóth Imre történész, múzeumigazgató. – A múzeum alapvető feladata, hogy dokumentálja mindazt, ami egy adott periódusra jellemző valami miatt, és a következő generációkat közelebb hozza az adott korszakhoz. Ezeket a heteket ki-ki vérmérséklete szerint ítéli meg, de hogy különleges időszakot élünk, abban mindenki egyetért.  

A levéltárak, könyvtárak teljes sorozatokat gyűjtenek, ezzel szemben a múzeum egy-egy jellemző, akár „magántörténeti” darabbal tudja illusztrálni az emberek mindennapjait. – Az gondolnák, hogy a múzeum a régi dolgokat gyűjti, de ami most van, az holnap történelem lesz, és mivel a világ felgyorsult, sokkal hamarabb válnak a napok történelemmé. Célunk, hogy olyan dokumentumokat gyűjtsünk össze, melyek a magántörténelemben fognak visszaköszönni – tette hozzá a történész, aki azt is elmondta, a világtörténelem nagy járványainak mind megvolt a kultúrtörténeti jelentősége, mely óhatatlanul nyomot hagyott a magánemberek életében is.

Kérik a soproniakat, hogy aki bármilyen fotót, iratot küldene, azt első körben a Soproni Múzeum hivatalos facebook-oldalán tegye meg, de arra is felhívják a figyelmet, hogy hatósági kihelyezett közleményt, hirdetményt senki ne távolítson el sehonnan.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.