Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyorsan fejlődő Virágvölgy
A mai Virágvölgy területén a 16. században már szőlőskertek voltak. Fotó: Filep István

Emlékek útján – A 18. században Skopal remete is ebben a városrészben élt

Gyorsan fejlődő Virágvölgy

| Munkatársunktól | Városi hírek

Sopron változatos és gazdag történelme sokakat érdekel – sorozatunkban a különböző városrészek kialakulásáról, elnevezéséről, érdekes históriáiról írunk. Ezúttal a Virágvölgy titkai tárulnak fel.

A Virágvölgy (németül Blumental) az évszázadok során jelentős változáson ment keresztül. A városrészt először 1510-ben mint Saurüssel (magyarul disznóormány) dűlő említették. Nevét onnan kapta, hogy a kertek disznóormány formára emlékeztettek. Ebben az időben szőlőskertek voltak a területen, amelyek nagy részét az 1800-as évek végén a filoxéra pusztításakor vágták ki. Helyükre gyümölcsösöket kezdtek ültetni a soproni polgárok. Majd a telkeken hamarosan megjelentek a kis faverandás házak, ahol a tulajdonosok családjaikkal tölthették el a nyarakat.

A terület történetéhez tartozik egy érdekesség is. A 18. század közepén ezen a csendes helyen telepedett le egy Skopal nevű remete, aki egy lakot is épített magának. A Szent Keresztről elnevezett remeteség kápolnából, sekrestyéből, egy kis szobából és konyhából állt. Skopal halála után még időnként lakták remeték és zarándokok az épületet, amely hamarosan Oertl János Károly, majd Meskó Jakab tulajdonába került. Ma egy kis kápolna (Virágvölgy út 75.) emlékeztet minket az egykor itt állt remeteségre.

A Virágvölgy rendjét csőszök felügyelték. Egy 1898-ban kelt feljegyzés szerint a Saurüssel dűlőt Köppel János és Pichler János csősz vigyázta a tolvajlások ellen. Azonban 1948-ban a kerttulajdonosok panasszal fordultak a hegyközséghez, miszerint a Virágvölgy egy idő óta a tolvajok kedvelt helye lett, akik ellopták a kerítések faanyagát és még a gyümölcsöket is meglovasították.

A 19. század végén az itt lakók és az erre sétálók kiszolgálására két vendéglő is üzemelt, ezekben különféle rendezvényeket és táncos mulatságokat is szerveztek.

Manapság is mind többen költöznek ki ide, és választják lakóhelyül a szépséges városrészt. A Virágvölgy dinamikusan fejlődik, a gyerekek örömére játszóteret is kialakítottak. Lapunkban beszámoltunk arról (A mű elkészült, Soproni Téma, 2021. június 2.), hogy nem mindennapi útfejlesztés végére tettek pontot a kivitelezők a közelmúltban: hivatalosan is átadták a Virágvölgyi utat.

A helyi járatos autóbusz-közlekedésbe is becsatlakozott a városrész: az itt élők a 7B, illetve a 27-es járatokkal utazhatnak.

Az írás elkészítésében közreműködött dr. Krisch András, a Soproni Evangélikus Gyűjtemények vezetője.

Kapcsolódó cikkek