Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyógytornával az egészségért
Az esetek nagy részében a betegek gyógyultan távoznak a gyógytornászoktól Fotó: Németh Péter

Gyógytornával az egészségért

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A gyógytorna az egyik legősibb terápiás ág, melyet a megelőzésben, a gyógyításban, valamint a rehabilitációban egyaránt alkalmaznak. Leggyakrabban mozgásszervi eredetű panaszok és betegségek kezelésére ajánlják.

A gyógytorna olyan betegeknek ajánlott, akik mozgásszervi problémákkal, ízületi gyulladással, kopással, sportsérülésekkel vagy gerincbántalmakkal küzdenek, emellett segít a rehabilitációban, a tartásjavításban. Fontos szerepet játszik a műtétek, balesetek és sportsérülések utáni rehabilitációs időszakban. A Soproni Gyógyközpont mozgásterápia-szakrendelésén 12 gyógytornász és egy adminisztrátor dolgozik.

– Ambuláns és fekvő osztályos betegeket kezelünk – mondta el a Soproni Témának Ábrahámné Magyarász Ágnes megbízott csoportvezető gyógytornász. – Négy kolléganő csak az ambulancián fogadja a betegeket, a többiek foglalkoznak a fekvő betegekkel is. Gyakoriak a traumás esetek, törések, ficamok, valamint a neurológiai problémák, mint például a porckorongsérv vagy a gyerekeknél a lúdtalp, a gerincferdülés. Télen például a síbaleset utáni rehabilitáció a gyakori, nyáron inkább az egyéb sportsérülések vagy a kerti létráról leesés. A legkülönbözőbb és legkorszerűbb terápiákkal segédkezünk, mint például McKenzie-terápia, Schroth-terápia, lymphödéma-kezelés.


A mozgásterápiás csoport munkatársainak főiskolai végzettsége van, ezen felül igyekeznek minél több továbbképzésen részt venni. – Átlagosan 120–170 beteget látunk el naponta – tette hozzá Ábrahámné Magyarász Ágnes. – Hozzánk háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval kerülnek a betegek. Szakmai szempontok alapján a gyógytornászok döntik el, kinek milyen kezelés szolgálja a gyógyulását. Az orvos ad egy iránydiagnózist, melyhez ki tudjuk választani a terápiás módszert. Az esetek nagy részében a betegek gyógyultan távoznak, és ugyan csodát tenni nem tudunk, de igyekszünk minden helyzetből kihozni a legjobbat. Ehhez természetesen a páciens pozitív hozzáállása is nélkülözhetetlen.

Kapcsolódó cikkek