Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Szabó Jenő rendőrkapitány: „Sopron biztonságosnak tekinthető”

Gyermekeink védelmében

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A szülő felelőssége, hogy hová és kivel engedi el a gyerekét. A rendőrség csak a szülőkkel közösen tud hatékonyan fellépni a fiatalok biztonsága érdekében.

A fiatalok nagyon korán, tinédzserként elkezdenek szórakozni járni, és a szülőknek fontos tudniuk, hogy jobbára az ő felelősségük, hogy hová és kikkel engedik el a gyereküket. Mára már ugyanis nincs érvényben olyan jogszabály, ami egy 14 év feletti fiatalt kitiltana szórakozóhelyről. – Míg évekkel ezelőtt éttermekben, bárokban tábla is jelezte, hogy 18 év alatti fiatalok az esti órákban nem tartózkodhatnak a helyen, ez mára megszűnt – mondta el a Soproni Témának Szabó Jenő soproni rendőrkapitány.

– A ren­­dőrség csak a szülőkkel közösen tud tenni annak érdekében, hogy a fiatalok biztonságban legyenek éjszaka. Intézkedni abban az esetben szokott a rendőrség, ha fennáll a veszélye, hogy a fiatalkorú bűncselekmény áldozatává válik. Sopronban önkormányzati rendelet tiltja például a közterületen történő alkoholfogyasztást. Nem gyakran, de alkalmanként találkozunk olyan esetekkel, hogy az Erzsébet-kertben, a KRESZ-parkban vagy az amfiteátrumnál iszogatnak fiatalok.

A rendőrség ilyen esetekben vizsgálja, hogy megvalósul-e a kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény. Ha igen, eljárást kezdeményez, ha nem, akkor a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező járási hivatalnak küldi meg további eljárásra az iratot. Amennyiben a kiskorú ellátásra szorul, a rendőrség biztonsági intézkedés keretében gondoskodik az egészségügyi intézménybe történő eljuttatásáról.

– Kapitányságunk rendszeresen tart bűnmegelőzési előadásokat általános és középiskolákban – tette hozzá a kapitány. – Szerencsére Sopron biztonságosnak tekinthető, néhány elszigetelt esetet leszámítva nem jellemző, hogy bárkinek is félnie kellene attól, hogy gyermekét szórakozni engedje el. Az mindenesetre leszögezhető, hogy a rendőrség csakis a szülőkkel közösen tud tenni a gyermek biztonságának megóvásáért. Az ő felelősségük ugyanis eldönteni, hogy a fiatalkorú meddig, hova és kikkel mehet el éjszaka.

Kapcsolódó cikkek