Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyalogtúra Fraknóra
Fotó: Soproni Téma-archívum

A rendezvény a madarak és fák napja előtt tiszteleg

Gyalogtúra Fraknóra

| Köves Andrea | Városi hírek

Tizenöt esztendeje több száz soproni kerekedik fel, hogy a fraknói vár fölött magasodó Szent Rozáliának szentelt kápolnát útba ejtve több mint húsz kilométert túrázzon.

A Perkovátz-Ház Baráti Kör által életre hívott esemény idén május 11-én, szombaton várja a természetkedvelőket. A túra három időpontban indul, így a hosszabb távot megtevőket vonat viszi Savanyúkútig. A következő csapatot kicsit később autóbuszok szállítják Fraknóig, a harmadik csoportot pedig a Rozália-kápolnáig. Itt egy rövid, bensőséges ökumenikus szertartás következik, amely után közösen vágnak neki az útnak – végig Sopron történelmi birtokhatárkövei mentén – Szikrán, Asztalfőn, Ilona-aknán keresztül Brennbergbányára, ahol a szokásoknak megfelelően vörösboros szürkemarhagulyás várja őket.

– A túrát családi gyökereim miatt hívtam életre 2004-ben, a határok szabaddá válása után – idézte fel Perkovátz Tamás.

– Édesapám bencés diák volt, és mindig mesélte nekem, hogy a madarak és fák napján egykor nagyokat kirándultak. Mindezt annak idején Klebersberg Kunó egykori közoktatásügyi miniszter szorgalmazta. Édesapámék akkoriban a Szent György utcából indultak, az egykori bencés gimnázium épületétől Récényig gyalogoltak. Ott megvendégelték őket, majd délután hazasétáltak. Ezzel párhuzamosan a nagymamám mesélt mindig a Szent Rozália-kápolnáról, amelyet még annak idején a Sopronban 1681-ben nádorrá választott Esterházy Pál emeltetett a ragályos betegségek ellen óvó védőszent előtti tisztelgésként. Szent Rozália a szőlőbetegségektől is oltalmazott. Nagymamámék egykoron Sopronból indultak, hogy Asztalfőn keresztül megközelítsék a Rozália-kápolnát, ott imádkoztak, majd leereszkedtek a savanyúkúti állomásra, és vasúttal jöttek haza.

Ezek a történetek inspirálták Perkovátz Tamást, amikor 2004-ben útnak indította az első fraknói túrát. A főszervező szerint fontos, hogy Sopronra mind a mai napig az egykori Sopron vármegye részeként is tekintsünk, hiszen itt egy ezer esztendőn átívelő összetartozásról van szó. A túra felelevenítésének legfőbb indítéka éppen ez a gondolat: a szétszakított szülőföldön élők ismerjék meg a közös gyökereket, az összetartozó földrajzi és kulturális értékeket, és együtt tegyék meg a távot. A kirándulás tempója kényelmes, hiszen nem a teljesítményről szól, hanem a természet szeretetéről, a kellemes beszélgetésekről. 

Kapcsolódó cikkek