Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Gömöri János kitüntetése

Gömöri János kitüntetése

| P. Horváth László | Városi hírek

A régészeti örökség védelméért Schön­visner István-díjat vehetett át március 15-e alkalmából dr. Gömöri János.

A díjat a négy évtizedes elkötelezett régészszakmai munkásságáért, a római kori város to­­pog­­rá­­fiájának kutatásában elért eredményeiért, valamint publikációs, oktatói és nyugállomány­­ba vonulását követően is aktív tudományos és tudományszervező tevékenységéért adományozta Lázár János, a mi­­nisz­­ter­elnökséget vezető miniszter.

– A régészettől, a kutatástól sem szakadtam el – mondta Gö­­möri Já­­nos. – Lényegében most is ugyan­­azt teszem, mint amikor a Soproni Múzeumnál dolgoztam. Civil szervezetként szervezzük és irányítjuk az Új utca 1. szám alatt található Scar­­bantia Fóruma Múzeumi Kiállítóhelyet. Rendszeresen szervezünk tudományos ismeretterjesztő előadásokat.

Gömöri János hozzátette még: egy szakmai bizottság elnökeként országos iparrégészeti adatbázis összeállításán fáradozik. Ezt a tervek szerint kiterjesztik majd először a Kárpát-medencére, aztán Közép-Európára is. – A Magyar Tudományos Akadémiával, valamint több felsőoktatási intézménnyel, így a Szegedi Tudományegyetemmel együtt­mű­­ködve szeretnénk létrehozni az ipartörténeti lelőhelyeink egye­­temes összeállítását – tette hoz­­­zá dr. Gömöri János. – A fellelhető régészeti lelőhelyek adatait rendszerezzük, az egyes műhelyeket és a szerszámokat természetesen ellátjuk a ró­­luk készült forrásmunkákkal. Az idő­­szak az őskortól egészen az ipari forradalomig tart. A jö­­vő nagy feladata lesz mindezt összehangolni az Magyarország Régészeti Topográfiája sorozatában megjelent művekkel. Azaz megteremtjük annak a lehetőségét, hogy digitálisan is lehessen keresni, kutatni a két adatbázis között.

Varga János és Eperjes Károly is díjat kapott

Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Varga János, a soproni Ürmös néptáncegyüttes alapítója, a Maros Művészegyüttes koreográfusa, a Zalai Táncegyüttes művészeti vezetője és koreográfusa. Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar Színházi Intézetének egyetemi tanára pedig Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést kapott.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”