Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Glück auf! Jó szerencsét!
A rendezvényen résztvevők szerint fontos a bányászhagyományok ápolása Fotó: Griechisch Tamás

Glück auf! Jó szerencsét!

| Huszár Judit | Városi hírek

Tizedik alkalommal tartottak bányásznapi ünnepséget a Görbehalmi Bányász­- múzeumban.

Ragyogó napsütés, feldíszített udvar és utca várta a 10. görbehalmi bányásznapra érkezőket. Szigethi Sándor múzeumában minden évben megemlékeznek a bányászat múltjáról, ápolják a hagyományokat.

– Ez a környék a bányászat fellegvára volt – kezdte beszédét dr. Fodor Tamás polgármester. – Az a közösség, amelyik itt él, példaértékűen összetart. A bányászat ugyan már a múlté, de a tisztességes munka hagyományát viszik tovább.

A polgármester méltatta Szigethi Sándor munkásságát, aki nagy odaadással őrizte meg és gyűjti a mai napig a bányász relikviákat, majd átadta dr. Erdélyi Lajosnak, a Görbehalmi Bányászati Hagyományőrző Egyesület elnökének a polgármesteri elismerő oklevelet.

– Sopron hagyománytisztelő város – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok. – A bányászhagyományok ápolása fontos, de jelen van itt markánsan a németség kulturális lenyomata is. Nélkülük sem lenne ma olyan Brennbergbánya, Görbehalom és Sopron, mint amilyennek szeretjük és amire büszkék vagyunk.

Szigethi Sándor meghatottan szólt a megjelentekhez, kiemelte: büszke arra, hogy az országszerte megismerték Görbehalom nevét a bányászat, a bányász hagyományőrzés kapcsán. Gyűjteménye folyamatosan bővül.

A rendezvényen köszöntötte a megjelenteket Táp Lászlóné, a részönkormányzat elnöke, dr. Erdélyi Lajos, a Görbehalmi Bányászati Hagyományőrző Egyesület elnöke, valamint ­Stöckert Tamás főtanácsos is.

A bányásznapon megkoszorúzták a Szent Borbála szobrot. A műsorban közreműködött a Juventus Koncert Fúvószenekar, Kulcsár Béla harmonikaművész, a nap folyamán pedig fellépett a Testvériség Néptáncegyüttes és a Music Club tánczenekar.

Megújult a kápolna: Vasárnap megáldották a Szent Borbála temető megújult kápolnáját. A munka két évig tartott, a régi ravatalozónak új alapra és tetőszerkezetre is szüksége volt. A megemlékezés a bányaszerencsétlenségek emlékművénél folytatódott, ahol koszorút helyeztek el az 1945-ben és 1946-ban történt tragédiák áldozataira emlékezve.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek