Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gépi szüret a borvidéken
Schárfi László és kombájnja munkában. A borvidékünkön évek óta döntő többségben géppel szüreteltetnek a gazdák. Fotó: Németh Péter

Gépi szüret a borvidéken

| P. Horváth László | Városi hírek

A munka dandárjában tart a szüret a Soproni borvidéken. A mennyiség kevesebb, mint amennyi az elmúlt években termett, de ezt ellensúlyozza, hogy a szőlő egészséges és jó minőségű. Így minden adott ahhoz, hogy kiváló legyen az idei bor.

– A zweigelt szőlő jelentős részét már leszedték, a borvidék zászlóshajója, a kékfrankos szürete pedig a napokban kezdődik – mondta lapunknak Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke. – Az eddigi tapasztalatok alapján megállapítható, a termés mennyisége némileg elmarad a korábbi évek átlagától. Ennek fő oka, hogy nagymértékű aszály sújtotta a borvidéket. Ám a kiesett mennyiséget kárpótolja, hogy mindenütt egészségesek és szépek a fürtök. Ez alapján minden adott ahhoz, hogy kiváló évjárat legyen az idei.  

Molnár Ákos kifejtette: a Soproni borvidéken is megfigyelhető az a folyamat, amely szerint a kézi szüretet felváltja a gépi betakarítás.

– A borvidékünkön évek óta döntő többségében már géppel szüreteltetnek a gazdák – tette hozzá a szakember. – Jól megfigyelhető, hogy inkább a prémiumszegmensben dolgozó, a kézműves filozófiát valló gazdák engedhetik meg maguknak, hogy a fürtöket a modern gépeknél is kíméletesebb módon, kézzel szüreteljék le. A tévhittel ellentétben a korszerű masinák gyakorlatilag szinte veszteség, illetve az alapanyag károsodása nélkül, a minőséget megőrizve tudják betakarítani a termést.

Az előjelek szerint tehát idén is jó borokat palackozhatnak majd a gazdák, de gyakorlatilag minden szüret idején felmerül a kérdés, hogy lesz-e piaca a bornak. Molnár Ákos ezzel kapcsolatban kifejtette: elkészült a Soproni borvidék marketingstratégiája. Ennek egyik alapvetése, hogy törekedni kell arra, hogy a helyi gasztronómiában, a kiskereskedelmi egységekben egyre nagyobb arányban kínálják a helyi borokat. – Bátran ajánlom, hogy keressék fel a város több pontján megtalálható termelői kiméréseket. Itt autentikus, jó minőségű palackos vagy folyóbort lehet vásárolni. S végső soron ezzel is támogatjuk a város gazdaságát – zárta Molnár Ákos. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek