Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Függőségek béklyójában
Az online játékfüggőket az életben kudarcok érik, a játékban azonban megkapják az áhított sikert Fotóillusztráció: Griechisch Tamás

Örömet okozó tevékenységgel lehet pótolni az online játékot

Függőségek béklyójában

| Köves Andrea | Városi hírek

A nap nagy részében a számítógép előtt ül, a virtuális tér teljesen beszippantja, a gondolatai mindig a játék körül forognak – ez jellemzi az online játékfüggőket. A té­mában Tóth-Merza Katalin tanársegéd tartott előadást a Soproni Egyetem Benedek-karának szakmai napján.

– 2018-ban az online játékfüggőség diagnózisként bekerült a betegségek nemzetközi osztályozásába – emeli ki Tóth-Merza Katalin klinikai szakpszichológus. – Érdekes, hogy tapasztalataim szerint mindenki azt hiszi, hogy leginkább a serdülő, tizenéves korosztályt érinti ez a függőség, a kutatások szerint azonban a fiatal felnőtt korban, azaz a húszas évek közepén a legjellemzőbb.

A szakember szerint azért a fiatal férfiak körében a leggyakoribb az online játékfüggés, mert náluk egyrészt már nem jelenik meg a szülői korlátozás, másrészt, ha dolgoznak, akkor anyagilag elő tudják teremteni a költséges játék feltételeit: meg tudják venni a szükséges gépeket, eszközöket, a játékokat és azoknak a kiegészítőit. A zavarban szenvedőkre jellemző, hogy nem tudnak a társas kapcsolataikban kiteljesedni, szociális készségeik gyengék, nehezebben kommunikálnak, az életben kudarcok érik őket, a játékban azonban megkapják az áhított sikert. A társas kapcsolatot a cyber térben lelt ismeretlen játékosokkal élik meg.

– Az alternatív valóság annyira vonzó, megkapó lehet a játékfüggésre hajlamosok számára, hogy előbb-utóbb eluralja a valós világukat is: mindent alávetnek a játéknak, képtelenek teljesíteni a munkahelyükön, ha azt még nem veszítették el, fizikálisan is romlik az állapotuk: éjszaka nem alszanak, gyorsételeket esznek, nem mozognak – mutat rá Tóth-Merza Katalin. – Leginkább a stratégiai, a „lövöldözös” és a szerepjátékok hajlamosítanak függőségre.

A legfontosabb az online játékfüggőséggel kapcsolatban a megelőzés. A szakember szerint a szülőknek nem szabadna félni a korlátozástól, még ha a gyermekük ezt nehezen is éli meg, hiszen ennek köszönhetően alakulhat ki később a már belülről jövő szabályozás. A kamaszkorú gyermek szüleinek érdemes nem egyből elutasítani a játékokat, inkább beszélgessenek róla közösen, mert akkor a gyerek nem rekeszti ki őket ebből a világból. Ha viszont valaki már ténylegesen függő lett, akkor csak szakember segíthet sokrétű tevékenységgel. Fejleszteni kell a gyengébb területeket: a kommunikációs, az együttműködési, az érdekérvényesítő, problémamegoldási készségeket, növelni kell az önbizalmukat, valami hasznos, örömet okozó tevékenységgel kell pótolni a játékot.

Kapcsolódó cikkek