Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Függetlenségünk a tét
A nemzeti konzultáció kapcsán szervezett fórum nagy érdeklődést váltott ki Sopronban is. Fotók: Németh Péter

Függetlenségünk a tét

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– A kormánynak több olyan vitája is van Brüsszellel, amely nemzeti függetlenségünket érinti. Magyarország álláspontja azonban világos. Nem engedhetünk sem a migráció, sem pedig a rezsicsökkentés kérdésében, de nem mondhatunk le a munkahelyek védelméről sem! – jelentette ki Sopronban Dömötör Csaba.

A miniszterelnöki kabinetiro­da parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes volt a nem­­zeti konzultáció soproni rendezvényének vendége, aki Firtl Mátyással, Sopron országgyűlési képviselőjével tartott a ren­­dezvényt megelőzően sajtótájékoztatót. Ezt követően került sor a konzultációra. Arra, hogy a mostani fontos kérdések igenis érdeklik az embereket, bizonyíték, hogy megtelt a Liszt-központ nagyterme. Firtl Mátyás arról beszélt, hogy Magyarország a nemzetállamok közössége, nem pedig az európai egyesült államok megteremtése mellett elkötelezett. Kitért az unió belső határainak ellenőrzésére is, hiszen ez naponta ezreket érint Sopronban. Brüsszel így korlátozza az uniós állampolgárok szabad mozgását, ugyanakkor a migránsoknak zöld utat biztosít. 

Dömötör Csaba tájékoztatta a je­­lenlévőket, hogy eddig (múlt péntekig) 1 millió 560 ezren küldték vissza a kérdőíveket. Ez azt jelenti, hogy minden idők legsikeresebb nemzeti konzultációja zajlik. Mint ismert, meghosszabbították a visszaküldési határidőt május 31-ig, hogy minél többen élhessenek válaszadási jogukkal.

A soproni fórum középpontjában a mig­­ráció, a rezsi- és adócsökkentés, valamint a munkahelyek védelme állt. Dömötör Csaba kiemelte, a Brüsszellel folytatott vitáink alapvetően érintik nemzeti függetlenségünket. A Magyarországot érő támadások mögött a migráció áll. Ki kell tartani a magyar nemzeti érdekek mellett, mi akarjuk megmondani, kikkel éljünk együtt és kikkel nem. A brüsszeli támadások nem térítik el a kormányt a céljaitól, Magyarország ezután is a saját útját fogja járni, de készek vagyunk minden kérdést megvitatni, az érveket meghallgatni.

Dömötör Csaba államtitkár

Az elmúlt napok brüsszeli eseményeire emlékeztetve szólt arról is, hogy a Ma­­gyarországot elítélő EP-határozatban olyan abszurditások is szerepelnek, mint annak a szír zavargónak az ügye, aki Röszkén át akarta törni a kerítést, megafonnal lázította az embereket és megtámadta a rendőröket. Ezért a magyar bíróságok elítélték. Az EP szerint azonban csak a feszültségek oldására használt megafont és csak három tárgyat dobott a rendőrökre. A már zaj­­ló úgynevezett kvótaperről el­­mondta: amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy Magyarországnak első körben be kell fogadnia 1300 migránst, akkor megnyílik az út a felső korlátok nélküli kötelező betelepítéshez. Ezt Magyarország sze­­­retné elkerülni. Ezt követően az államtitkár válaszolt az írásban feltett kérdésekre.

Közjáték – kitapsolással

A fórumon nem csupán soproniak és a környékről voltak jelen. Volt két „hívatlan” vendég is, akik, mint kiderült, az egyik párt képviseletében jöttek Sopronba. Ők is tettek fel kérdéseket Dömötör Csabának, aki igyekezett megválaszolni azokat, de ez nem érdekelte őket, inkább folyamatos közbekiáltással szerették volna megzavarni, kizökkenteni nyugalmából. A fórum résztvevői először talán nem is értették, hogy mi is történik, de aztán kapcsoltak, és többszöri (ki)tapsolással akadályozták meg, hogy a szándékos rendbontók szóhoz jussanak. Így a miniszterhelyettes elmondhatta válaszait.

Kapcsolódó cikkek