Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Fontos az odafigyelés és a megfelelő életmód

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A világ több mint 100 országában március második csütörtöke a vese világnapja. A Soproni Gyógyközpontban ezen a napon ingyenes szűrővizsgálatokkal és tanácsadással várják az érdeklődőket.

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége magyar kezdeményezésre 2006-ban minden év márciusának második csütörtökét a vese világnapjának nyilvánította. A nemzetközi összefogás legfőbb célja a megelőzés és a szűrés fontosságának hangsúlyozása, annak érdekében, hogy már a veseelégtelenség első jeleikor az érintettek szakszerű ellátásban részesülhessenek. 

Az idei világnap március 14-re esik, középpontjában pedig a globális veseegészség fontossága áll. A szervezők elsősorban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy kellő odafigyeléssel és megfelelő életmóddal elérhető, hogy mindenki, mindenhol egészséges vesékkel éljen.

– Hazánkban minden 10. embert érint valamilyen vesebetegség, elsősorban a felnőtteket, azon belül leginkább az idősebb generációt – mondta el a Soproni Témának dr. Pálvölgyi Nóra nefrológus főorvos. – Számos kórképnek lehetnek társultan vesét érintő szövődményei, ilyen például a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy az érelmeszesedés. A megelőzés érdekében fontos, hogy éljünk a háziorvosi szűrővizsgálatok lehetőségével. Ezek az időszakos vizsgálatok korai fázisban feltárhatnak olyan problémákat, amelyek tünetmentesen vagy tünetszegényen még jól kezelhetők vagy visszafordíthatók. Később, mire a tünetek jelentkeznek, már egy sokkal előrehaladottabb, súlyosabb formája áll fenn a betegségnek, és a gyógyítási esélyek is rosszabbak.

A nefrológus főorvos hozzátette, a vény nélkül kapható gyógyszerek, főleg fájdalomcsillapítók ellenőrizetlen szedése a vesékre komoly veszélyt jelenthet. Hasonló módon nem lehetünk abban sem biztosak, hogy a divatos táplálékkiegészítők, valamint a fitneszcentrumokban kapható fehérjeporok (izomtömeg-növelők) nem károsak-e a vesénk számára. Mivel a vese méregtelenítő szervünk, ezért ezen ártalmak fokozottan érintik.

A vese világnapjához kapcsolódóan március 14-én a Soproni Gyógyközpont diagnosztikai tömbjében tanácsadással és ingyenes szűrővizsgálatokkal várják az érdeklődőket.

Dr. Pálvölgyi Nóra, a Soproni Gyógyközpont nefrológus főorvosa Fotó: Griechisch Tamás

Kapcsolódó cikkek