Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Főállású pótmama
A gyerekeket dicsérettel lehet inspirálni – vallja Patakyné Mozsolits Bernadett Fotó: Griechisch Tamás

Bernadett 21 évig dolgozott egy soproni lakásotthonban

Főállású pótmama

| Madarász Réka | Városi hírek

Pótmama, barát, háziasszony, programszervező – a lakásotthonos gyermekeknek mindezt együtt jelentette Patakyné Mozsolits Bernadett. Berni néni egy éve ugyan nyugdíjba vonult, de egyik felével még mindig a növendékeivel van.

21 évet töltött felügyelőként Patakyné Berni az egyik soproni lakásotthonban. Hihetetlenül szerencsésnek érzi magát, hogy ilyen hosszú ideig azzal foglalkozhatott, ami a szívügye. Férjével, aki még mindig ott dolgozik, közös szerelmük volt a nevelői munka, így sosem keveredtek vitába amiatt, hogy egy közös családi ünnepük sem volt.

– A gyerekek többnyire rendezetlen környezetből jöttek, ahova nem is nagyon vágytak vissza – mesélte Berni. – Sokan közülük életükben először tapasztalták meg azt, milyen érzés, amikor van egy saját kis privát szférájuk, vagy amikor mindig van valaki, aki otthon várja őket. A legidősebb „gyerekek” ma már 38 évesek – akárcsak a lányom.

Berni mindig egy szempontot tartott szem előtt: hogy a növendékeinek jó legyen. Nem ő az egyedüli, aki tudja, hogy a gyerekekkel hogyan kell bánni – minden otthonban van egy Évi néni, Gizi néni, Ildi néni, Margit mama, aki ha kell, házi rétessel, ha kell egy izgalmas programmal lepi meg a rábízott fiatalokat. Az örökmozgó Berni imád futni, és tudatosan törekedett arra, hogy a növendékeit is motiválja a sportra. Különösen szívesen emlékszik vissza a délutáni biciklizésekre, a közös nyaralásokra, a téli esti activity-partikra és a diavetítésekre, amelyekhez többnyire a nagyok is csatlakoztak. Bár az idősebbek már kaptak kimenőt, általában nem éltek a lehetőséggel, mert tudták, ha Berni nénivel töltik az időt, akkor csak jól érezhetik magukat.

– Sokan elítélik ezeket a gyerekeket, pedig ők ugyanúgy csak szeretetet, törődést igényelnek, mint azok, akiknek megadatott a rendezett családi háttér – fejezte be a pedagógiai szakasszisztens. – Miattuk és az összetartó kollegális viszonyok miatt is fájt eljönnöm, de most az unokák igénylik a gondoskodásomat. Rengeteget tanultam én magam is az évek során, többek között azt, hogy a gyerekeket dicsérettel lehet inspirálni, és hogy a következetesség a legfontosabb. 

Ajánló: Bernadettet Novák Ádám ajánlotta a figyelmünkbe. A lakásotthon egykori lakója úgy gondolja, hogy Berni néni és férje, Csaba bácsi, akik rengeteg gyermeket neveltek „emberré”, nemcsak az ő, hanem még nagyon sokak szemében valódi HŐS-ök.

Kapcsolódó cikkek