Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Filmbemutató: soproniak ’56-ban

| Munkatársunktól | Városi hírek

Bemutatták a Memento Soproniensis – Nemzedékekben élő múlt című dokumentumfilmet Sopronban, a Liszt-központban. Az eseményen részt vett dr. Fodor Tamás polgármester is.

 Pomezanski György szerkesztő–rendező alkotása az 1956-os forradalom városi és környékbeli eseményeit eleveníti fel, döntően az akkori egyetemisták emlékei alapján.


Az ötvenperces film vetítése után az alkotók beszéltek a majdnem egy évig tartó munkáról és arról, hogy számukra mit jelent 1956 emléke. Pomezanski György felelevenítette: neki 1957-ben a Toldy Ferenc Gimnáziumban Antall József volt a történelem tanára – aki elmagyarázta nekik, mi is zajlott valójában egy évvel korábban az országban –, s amikor kiderült, hogy el akarják őt távolítani onnan, akkor a diákok tiltakozásul a tízperces szünetben a falnak fordulva álltak az iskolában. A televíziós riporter úgy fogalmazott, számára az 1956-os forradalom egy olyan életérzés, amely minden gondolatában benne él, meghatározta későbbi újságírói cselekedeteit.


Mike László operatőr a fiatalabb generáció képviselőjeként elmondta, amikor érettségizett, még ellentmondásos volt az 1956-os események megítélése. Mást tanítottak, mint amit a családokban otthon elmeséltek a szülők a gyerekeknek. Szerinte fontos, hogy a ma ifjúsága minél többet tudjon meg a múltról, mert ez is segíti a közös emlékezetet.


A dokumentumfilm elkészülését szakértőként segítette dr. ifj. Sarkady Sándor, aki hangsúlyozta: amíg magyar ember él a Földön, ’56 lángja nem aludhat ki. Kiemelte, Sopron volt azon városok egyike, ahol vér nélkül zajlott a népfelkelés, 1100 egyetemista egységben állt ki azért, hogy szabad, független, semleges és demokratikus országban élhessen. Az egyetem központi könyvtárának és levéltárának főigazgatója szerint nagy a felelőssége a társadalomnak, a pedagógusuknak abban, hogy mit adnak át a jövő generációjának erről az időszakról.


Pataki András, az alkotás gyártásvezetője és producere bejelentette: a Memento Soproniensis – Nemzedékekben élő múlt című dvd-t eljuttatják a város közintézményeibe, iskolákba és a terveik szerint a helyi televízió is műsorra tűzi majd. A film Sopron város támogatásával készült.

Kapcsolódó cikkek