Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Figyeljünk a házszámokra!

| Munkatársunktól | Városi hírek

Apróságnak tűnik, de mégis fontos az épületen, kerítésen jól látható házszám. Ha hiányzik, nehezebben találják meg a lakókat, ráadásul a tábla kitétele a tulajdonos feladata.

A hiányos házszámozással kapcsolatban olvasónk kereste meg szerkesztőségünket. Mint panaszolta, a futárszolgálat munkatársa például rendszeresen hozzá csenget be, ugyanis a címzett lakását a ki nem helyezett házszámtábla miatt nem találja. Mit a teendő ilyenkor, s egyáltalán kinek a feladata a számok kihelyezése? – tette fel a kérdést a Soproni Témának küldött észrevételében.


Az ügyben lapunk megkereste a városházát, ahol közölték: a házszámtáblát a tulajdonosnak kell (saját költségén) beszerezni, kihelyezni, illetve gondoskodnia a rendszeres karbantartásáról, pótlásáról is. Az utcanévtáblákkal kapcsolatos teendők a Sopron Holding Zrt.-hez tartoznak.


– A házszám megjelölésére az időjárási hatásoknak ellenálló, közterületről jól leolvasható házszámtáblát kell elhelyezni a házszám megállapítást követő hatvan napon belül – tudtuk meg a városházán. – A táblát az épület közterülettel érintkező homlokzatán, annak bejárat felőli részén, előkertes beépítési mód esetén – amennyiben közterületről a házszám nem olvasható – a kerítésen a bejárat mellett, kerítés hiányában a telek közterületi határvonalán fém, műanyag, illetve fa rudazatra erősítve kell elhelyezni. A beépítetlen építési telek, nyúlványos telek esetén az előbbieket értelemszerűen kell alkalmazni.


A házszámtáblát csak úgy szabad elhelyezni, hogy a környezet beépítési adottságaihoz, a táj- és településképhez illeszkedjen, a telek és az épület rendeltetésszerű használatát, megközelítését ne akadályozza, azok állagát ne rontsa. A házszámtábla mérete – a belterületi és külterületi településrésznevet is tartalmazó megjelölés kivételével – alapszám esetén legfeljebb 20 centméter x 20 centméter méretű lehet, házszám-kombináció alkalmazásakor csak a házszám jól olvasható megjelenítéséhez szükséges mértékben nagyobbítható. Az elhelyezett táblák megrongálása, beszennyezése, szövegének megváltoztatása, eltávolítása – kivéve a karbantartás időtartamát – tilos.

Kapcsolódó cikkek