Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fiatalok biztonsága
A nap minden bizonnyal leglátványosabb programja egy baleset szimulációja volt Fotó: Németh Péter

Az a cél, hogy felelősségteljes generáció nőjön fel

Fiatalok biztonsága

| Munkatársunktól | Városi hírek

Élj túl egy napot biztonságosan! jelszóval tartott közlekedésbiztonsági napot a Soproni Polgárőr Egyesület csütörtökön. A programon több mint ezer diák vett részt.

A Novomatic-arénában, valamint a stadion mögötti területen előadások, bemutatók várták a kilátogató közel 1200 általános és középiskolás diákot. A résztvevőket dr. Farkas Ciprián tanácsnok, önkormányzati képviselő köszöntötte, aki méltatta a polgárőrök, rendőrök, katasztrófavédők, mentők áldozatos munkáját. Molnár Sándor, a soproni katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője arról tartott előadást, hogy mire kell figyelni a szórakozóhelyeken, rendezvényeken egy esetleges tűz vagy baleset esetén.

A nap minden bizonnyal leglátványosabb programja egy baleset szimulációja volt, amelyben (a történet szerint) egy ember életét veszítette. A mentők, tűzoltók, rendőrök közösen dolgoztak a sebesültek ellátásán. A gépjármű vezetőjét elfogták, drog- és alkoholteszt elvégzésére előállították a rendőrségen. A látottakról Kovács Miklós, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője adott tájékoztatót a fiataloknak.

A hatást tovább fokozta az az előadás, amely során egy olyan férfi szólalt meg, aki felelőtlenül közlekedett, és olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy maradandó sérülései lettek.

Az érdeklődők KRESZ tesztet is kitölthettek, de megnézhették, megtapasztalhatták azt is, hogy mit lát a vezetőfülkéből egy csuklós autóbusz sofőrje. Volt még biztonságiöv-szimulátor, részeg szemüveg, valamint vasútbiztonsági bemutatót tartottak a GYSEV szakemberei. Ami még fontos: a fiatalok megismerkedhettek az újraélesztés folyamatával is.

– Úgy véljük, nagyon nem mindegy, hogy milyen gondolkodásmódot sajátítanak el a fiatalok, akikből néhány éven belül felnőttek lesznek – mondta lapunknak Vig József Attila, a polgárőr egyesület helyi vezetője. – Ezért is volt kedvező, amikor bevezették az ötvenórás kötelező közösségi szolgálatot. Örömteli, hogy a hozzánk jelentkezők közül többen itt maradtak, és polgárőrként tevékenykednek. A felelősségteljes fiatalokkal pedig biztosíthatjuk Sopron biztonságát.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek