Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fiatal tehetségek támogatója
Horváth István Fotó: Griechisch Tamás

Fiatal tehetségek támogatója

| P. Horváth László | Városi hírek

A Schilling János Alapítvány az elmúlt harminc évben mindig hű maradt a fő célkitűzéséhez: támogatja a Vas- és Villamos­ipari iskolába járó, illetve ott végzett tehetséges villamosipari, műszerész tanulókat. A három évtized alatt 102 tanulót díjaztak.

Idén lesz harminc éve, hogy Horváth István elnök és segítői létrehozták a Schilling János Alapítványt az akkori nevén Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnáziumban. A jubileum alkalmával az elnök egy közös utazást szervez, amelyen – reményei szerint – minél több egykori díjazott tanuló, a családtagjaik, illetve munkatársaik vesznek részt. (Az útra még lehet jelentkezni, a részletek a keretes írásunkban olvashatók). 

– Az elmúlt három évtizedben összesen százkettő tanulót tudtunk támogatni – mondta Horváth István. – Olyannyira elszaladt az idő, hogy már apa–fia díjazottunk is van. Innen jött az ötlet, hogy találkozzunk és beszélgessünk egymással, érdeklődjünk, mi történt a másikkal. Erre jó alkalom lehet a székesfehérvári szakmai út.

Az elnök kiemelte, a fő céljuk ma is ugyanaz, mint 30 éve volt: anyagilag segíteni a Vasvilla villamosipari, illetve műszerész diákjainak tanulását. Az első díjat az akkori köztársasági elnök adta át, és 35 ezer forint honoráriummal járt. Ez az összeg ma százezer forint.

Horváth István, aki 35 éven át volt a villanyszerelőket oktató tanárok szakfelügyelője, úgy vélte: manapság ismét nagy a kereslet a jól képzett szakemberek iránt. Az alapítvány – amelyet az iskola is nagy mértékben támogat – a maga eszközeivel szeretne ehhez hozzájárulni. A Schilling János-díjra minden évben pályázik néhány kitűnő eredmény elért tanuló. A kitüntetés jelentősége, elismertsége egyre növekedett az elmúlt években.


Szakmai út

Az egynapos tanulmányi út célpontja: Székesfehérvár. Ellátogatnak az Árpád szakképző iskolába, megtekintik a 115 éves erőművet, tisztelegnek a pákozdi emlékműnél, felkeresik a Velencei-tavat. Jelentkezési határidő: április 7., e-mail-cím: titkarsag@vasvill.hu

A Schilling János-díj

Kapcsolódó cikkek