Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Felújítás félidőben
Nemcsak kívül, belül is megújul a Szent Mihály-templom, átfestik például a falakat, a festményeket restaurálják Fotó: Griechisch Tamás

Egy év múlva újjászentelik a Szent Mihály-templomot

Felújítás félidőben

| P. Horváth László | Városi hírek

Kívül-belül teljesen megújul a Szent Mihály-templom, a sekrestyésház, valamint a kert. A templomot a tervek szerint jövő év őszén szentelik fel ismét.

Dr. Fodor Tamás polgármester, valamint dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok az elmúlt héten a helyszínen tekintette meg, miként haladnak a Szent Mihály-templom kivitelezésével. A vendégeket és a sajtó képviselőit Horváth Imre városplébános vezette körbe.

Mint arról lapunkban beszámoltunk (Soproni Téma 2019. március 6., Megújul a gótika csodája), hárommilliárd forintból újul meg a Szent Mihály-templom, a sekrestyésház és a kert. A templomot kívül-belül teljesen felújítják: kicserélik a tetőszerkezetet, illetve megerősítik a lábazatot. Belül többek között átfestik a falakat, elvégzik a festmények restaurálását, valamint felújítják az orgonát. A megújult templomba új padok is kerülnek.

A templomban a hitéleti események mellett kulturális rendezvényeket is tartanak majd. A sekrestyésház feladata éppen ezért kettős lesz: egyrészt itt építik ki a vizesblokkokat, másrészt egy kávézót is kialakítanak. A rekonstrukció harmadik pillére a templom kertjét érinti. A munkálatok végén egy, a városhoz méltó zöld tér jön lére.

– A város életében fontos ez a felújítás, hiszen ennek keretében hazánk legrégibb és legjobb állapotban fennmaradt gótikus temploma szépül meg. Az épület a város temploma is, amelyet a város védőszentjéről, Szent Mihályról neveztek el – mondta dr. Fodor Tamás.

Dr. Farkas Ciprián kiemelte, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke 2015-ben Sopronban írta alá a Modern Városok Program első szerződését. A megállapodás egyik lényeges része a város egyik szimbólumának számító templom felújítása. – A város hitélete szempontjából is fontos állomás lesz, ha jövő év őszén újjászentelik majd a Szent Mihály-templomot – hangsúlyozta a tanácsnok. – Elkészülte után pedig turisztikai attrakció is lesz a XIII. században épült gótikus épület.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.