Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Feltárult a nagykönyv
A méretes, 2 méter magas, 600 kilós köztéri alkotás a reformáció 500 éves évfordulóján mutatja be az evangélikus egyházat. Fotó: Németh Péter

Az evangélikus egyház történetét, jelenét mutatja be június 9-ig

Feltárult a nagykönyv

| Bertha Ágnes | Városi hírek

Sopronba érkezett a reformáció nagykönyve. A termetre is méretes, 2 méter magas, 600 kilós köztéri alkotás a reformáció 500 éves évfordulóján mutatja be az evangélikus egyházat; június 9-ig marad Sopronban.

A magyarországi evangélikus egyház történetét és jelenét mutatja be a reformáció nagykönyve, amely a múlt hét óta nyitva áll az érdeklődők előtt a Bünker közben, az evangélikus templom mellett. – A kezdeményezés az evangélikus egyházhoz kötődik, az idei, jubileumi évhez kapcsolódóan – tudtuk meg Tóth Károly igazgató lel­­késztől. – Látványos, nagy képekkel és rövid, figyelemfelkeltő írásokkal azt szeretnénk szemléltetni, mennyire nagy jelentőségű és hatású volt a re­­formáció, illetve bemutatjuk az evangélikus egyház mai életét is. A nagykönyv tartalma könnyen befogadható, lapjai egyszerűen forgathatóak.

A Magyarországi Evangéli­­kus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziós Osz­­tálya az időjárással szemben ellenálló anyagból készítet­­te el a reformáció 12 oldalas, 600 kilós, 2 méter magas és egy méter széles nagykönyvét, amely a jubileumi évben járja az országot. Sopronba május elején érkezett és június 9-ig lapozgatható.

– Május 14-én, vasárnap egyházközségünk megszervezi a gyülekezeti napját, amelyen az istentiszteletet követően előadásokat és szabadtéri gyerek- és közösségi programokat tervezünk. A rendezvényre nemcsak az evangélikusokat, hanem minden érdeklődőt várunk! – tette hozzá Tóth Károly.

A nagykönyvet eredetileg a Temp­­­­lom utcában szerették volna elhelyezni, a templom előtt, de mivel a belvárosfelújítási program idáig is elért, a Bünker közben lelt ideiglenes otthonra. Napközben nyitva várja az olvasókat, de éjszakára lelakatolják.

A reformáció

1517. október 31-én Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes a wittenbergi vártemplom kapujára kiszögezte 95 pontos vitairatát, amellyel a katolikus egyházat kívánta megreformálni. Lutherrel közel egy időben Ulrich Zwingli, majd Kálvin János Svájcban is elindította új, független vallási mozgalmát, ezek tagjait egy német birodalmi gyűlési határozattal (a többségi elv érvényesítése vallási kérdésekben) szembeni tiltakozás („protestálás”) miatt protestánsoknak nevezték. Magyarországon belül Sopronba az elsők között ért el az új tan, 1520-ban már lutheri szellemben prédikáltak a városban.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.