Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Felkészülés az otthoni ápolásra

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Az akut betegség vagy műtét után lábadozó, de haza még nem bocsátható betegek a krónikus belgyógyászati osztályra kerülhetnek.

1–3 hónap – átlagosan ennyi időt töltenek a betegek a Soproni Gyógyközpont Krónikus Belgyógyászati Osztályán. A betegek utókezelésre kerülnek ide, általában valamelyik aktív osztályról. – A krónikus belgyógyászat nem ápolási osztály, ezt a hozzáállást fontos tudatosítani – mondta el a Soproni Témának dr. Hárfai Eszter osztályvezető főorvos. – Az osztályunkon a betegek állapotstabilizálása történik, ezen idő alatt a hozzátartozók fel tudnak készülni a nehezen mobilizálható beteg otthoni fogadására. Állapotromlás esetén természetesen ugyanolyan orvosi és technikai háttér áll rendelkezésre, mint az aktív betegellátási osztályokon. Tartós ápolásra szoruló betegeknek, akinek egészségügyi állapota nem teszi lehetővé az otthonában történő ellátást, szociális otthoni elhelyezést kezdeményeznek. A krónikus belgyógyászati osztály számos különleges, a krónikus betegségek kezelésében hasznos modern eszközzel rendelkezik, például a felfekvést megakadályozó ággyal, Bioptron lámpával és mágnesterápiás eszközzel. A gyógyító munkát az orvosi és ápolói személyzet mellett gyógy­tornászok, valamint szociális munkások, önkéntesek és lelkész is segíti. 

A szociális munkások közreműködnek a szociális tanácsadásban, közvetítésben és az ügyintézésben is. Felveszik a kapcsolatot a családdal, tájékoztatják őket az elérhető szociális ellátásokról, ezekkel kapcsolatban tanácsot adnak a szociális otthoni kérelmek benyújtásánál, de segítenek a gondnokság alá vétel kezdeményezésében is. Ezenfelül ajánlják a családsegítő intézet szolgáltatásait (pl. étkeztetés, házi gondozás, betegágy beszerzése stb.).

Kapcsolódó cikkek