Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Felívelő korszak
Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter Sopronban Fotó: Griechisch Tamás

Fenntartható a növekedés a következő években is

Felívelő korszak

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– A városépítés, -fejlesztés a jövőben is folytatódhat, a kormány kiemelten kezeli Sopront – jelentette ki Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter múlt heti fórumán.

Varga Mihály volt a soproniak vendége azon a fórumon, amely tájékoztatást adott az ország pénzügyi–gazdasági helyzetéről, valamint Sopron és a kormány kapcsolatáról. Az eseményen jelen volt dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő, dr. Simon István alpolgármester, valamint számos önkormányzati képviselő és képviselőjelölt is. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Farkas Ciprián, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje adott áttekintést Sopron fejlődéséről, a már megvalósult és a még folyamatban lévő fejlesztésekről, majd kitért arra is, hogy az említetteken túl milyen új tervei vannak a jövőben. 

– A közlekedés rendjét szakértőkkel vizsgáltatjuk felül, míg a parkolási gondok enyhítésére már kész terveink vannak – mondotta dr. Farkas Ciprián. – Az Árpád utcai parkolóház új kiviteli tervei elkészültek, versenyeztetéssel keressük a kivitelezőt. A Sopron Plazánál az ingázók számára egy P+R parkolót építünk. Hamarosan átadjuk az aranyhegyi lakópark 9400 négyzetméteres parkolóját is, ami az ott lakóknak jelenthet könnyebbséget. Kiemelt feladat lesz a jövőben is az utak felújítása. Fontosnak tartom, hogy a városnak korszerű, környezetkímélő buszparkja legyen, és hogy a vasútállomás közelébe telepítsük az autóbusz-pályaudvart. Az M85-ös autóút kiépítése, valamint az új ipari-logisztikai központ a vasúttal nagy fejlődési lehetőséget jelent Sopronnak. Jó lenne minél előbb egy új termelői piacot is kialakítani.

Ezt követően lépett a mikrofonhoz a pénzügyminiszter, aki áttekintést adott az ország helyzetéről, felidézve, hogy milyen állapotban vette át az országot a jelenlegi kormány. Mint elhangzott „saját pályára álltunk, minden fontos kérdésben kikérve az emberek véleményét”. A sajátos magyar modell eredményei napjainkban már vitathatatlanok: 2010 óta 820 ezer új munkahelyet teremtettek, folyamatosan nőnek a bérek, 1 százalékos a munkanélküliség. A GDP is évről évre emelkedik, idén az első félévben 5,1 százalékkal bővült a nemzeti össztermék. Varga Mihály véleménye szerint fenntartható a növekedés a következő években is, annak ellenére, hogy a világgazdaságban lassulás érzékelhető, és hogy Németországban alacsony, 1 százalék körüli a GDP. Jövőre 4 százalékos bővüléssel számol a kormány. A pénzügyminiszter szólt a demográfiai helyzetről, kiemelve, hogy a születések számának növelése ugyan nem pusztán anyagi kérdés, de kormány mindent megtesz, hogy segítse a gyermekvállalást. Ezt a célt szolgálja az otthon- és családtámogatási rendszer és mindennek az alapja, a munkalehetőség. Kitért az ország biztonsági helyzetére is. Magyarország Európa 10 legbiztonságosabb országának egyike. Ez többek között a migrációs politikánknak is köszönhető, de nyomatékosította, hogy a valódi menekülteknek továbbra is minden segítséget és támogatást megadunk. Az önkormányzatokat összesen 1370 milliárd forint adósságtól szabadította meg a kormány. Ez volt az alapja – a kormány támogatásával – a települési fejlesztéseknek. A Modern Városok Programra négyezer-milliárd forint áll rendelkezésre. Varga Mihály kiemelte, a kormány kiemelten kezeli Sopront. A városépítés, -fejlesztés a jövőben is folytatódhat. Megismerve a Farkas Ciprián által vázolt fejlesztési terveket, kijelentette, azokat a kormány is támogatja. „Egy felívelő korszak elején vagyunk” összegezte a jövő kilátásait a miniszter.

Kapcsolódó cikkek