Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fejlődik az Orsolya-iskola
Jelenleg az Orsolya-iskola Széchenyi téri szárnyában dolgoznak a szakemberek. Hamarosan kezdődik a nyílászárók cseréje és a homlokzatfelújítás. FOTÓ: FILEP ISTVÁN

A következő tanévre elkészül a Széchenyi téri épület, jövőre a bölcsőde is

Fejlődik az Orsolya-iskola

| Bertha Ágnes | Városi hírek

Lendületesen fejlődik az Orsolya-iskola: az utolsó üteméhez ért a Széchenyi téri szárny elújítása, az egykori AMI épületét megvásárolja a fenntartó Győri Egyházmegye, és a bölcsőde kivitelezésén is dolgoznak már.

A Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium fejlesztése és felújítása évek óta tart: első ütemben elkészült a tetőtér beépítésével a 3. emelet, megújult az Orsolya téri épületszárny, most pedig az egykori Horváth-házon dolgoznak a kivitelezők. 

Az „anyaépületek” rekonstrukciója mellett bővül az intézmény: dr. Veres András megyéspüspök nemrégiben jelentette be, hogy az iskolát fenntartó Győri Egyházmegye megvásárolná a Soproni Egyetem alapítványától az egykori AMI-t (Új épületekkel bővül az Orsolya-iskola, Soproni Téma, 2020. február 24.). A Deák téri épület 2020 januárjában fogadta be az iskola alsósait – illetve ebben a tanévben az 5., 6. osztályos általános iskolásait is. – A nyári, illetve a hosszabb tanítási szünetekben elvégezzük a szükséges feladatokat – mondta dr. Kovács András, az Orsolya-iskola igazgatója –, a vizesblokkok bővítését, a nyílászárók cseréjét, a végleges konyha és étkező kialakítását, az udvarrendezést, és új iskolabútorokat is beszerzünk. A beruházás után itt alakítjuk ki az alsó tagozat végleges helyét.

Mivel a városban nagy igény mutatkozik katolikus fenntartású bölcsődére, ezért az egyház a tulajdonában lévő Halász utcai volt árvaház épületét átalakíttatja a legkisebbek számára alkalmas intézménnyé – tette hozzá dr. Kovács András. A bölcsődeépítés állami pályázatból valósul meg, a terveket Józsa Dávid építész készítette; jogerős építési engedély birtokában már dolgoznak is a gépek.

Az elképzelések szerint legkésőbb két éven belül alkalmassá válik az épület a kisgyermekek fogadására. Az iskola Széchenyi téri szárnyában az utolsó ütemnél tartanak a szakemberek: a szerkezetépítés mindenhol befejeződött, elkészült a megnövelt konyha, étkező és az új színházterem is. Ez utóbbi összenyitható helyiségekkel, színpaddal, modern technikával 300 fő befogadására lesz alkalmas. A 2. emeleten már a gipszkartonszerelés, festés és burkolás is zajlik. – Az eddigi zsúfoltság helyett több és nagyobb szaktantermet tudunk kialakítani, így egyszerűbbé válik a bontott nyelvi és matekcsoportok elhelyezése – hangsúlyozta az igazgató.

– Rövidesen felállványozzák az épületet a Széchenyi tér és a Várkerület felől, elkezdődik a nyílászárók cseréje és a homlokzatfelújítás. A portát és a személyi forgalmat áthelyezzük a várkerületi – eddig lezárt – bejárathoz, itt lassanként befejeződik a boltívek, stukkók restaurálása. Esély van arra, hogy a következő tanév elején birtokba vehessük az elkészült épületet.

Kapcsolódó cikkek