Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fejlődés vagy süllyedés?
– Sopron eddig is jól sáfárkodott a lehetőségekkel, s a kormány segítségével kiemelkedő eredményeket ért el – hangsúlyozta dr. Szájer József Fotó: Griechisch Tamás

Dr. Szájer József: Nem szabad kockára tenni a fejlesztéseket

Fejlődés vagy süllyedés?

| Munkatársunktól | Városi hírek

– A lehetőséget, hogy Sopron befejezhesse az egész város életét meghatározó fejlesztéseket, nem szabad kockára tenni – jelentette ki dr. Szájer József EP-képviselő, Sopron díszpolgára, aki lakossági fórumon találkozott a soproniakkal.

– Az ország és így Sopron is ismét válaszút előtt áll – mondotta a fórumot követően dr. Szájer József. – A tét nem kisebb, minthogy folytassuk azt a 2010-ben elkezdett gazdaság- és társadalompolitikát, amelynek eredménye, hogy a nemzeti jövedelem folyamatosan emelkedik – az év első felében meghaladta az öt százalékot –, a munkanélküliség gyakorlatilag megszűnt, a bérek emelkednek, a nyugdíjak pedig őrzik reálértéküket. A foglalkoztatottak száma már tartósan 4 és fél millió fölött van, a munkanélküliség szintje továbbra is alacsony, 3,4 százalékos. Magyarország az egyik legkedveltebb beruházási célpont, s ma már a legkorszerűbb technológiák találnak otthonra. Ez lehet a tartós növekedés egyik tartópillére. 

A képviselő elmondta, a GDP növekedése teszi lehetővé, hogy több jusson a családoknak, hogy kiemelten támogassák a gyermeknevelést, hogy folyamatosan emelkedhetnek a bérek, hogy minden megyei jogú várost bekötnek az autópálya-hálózatba, hogy több pénz jut az önkormányzatoknak. Az erősödő gazdaság teszi lehetővé a települések modernizációs programját is. A Modern Városok Program 2015-ben éppen Sopronból indult, s ma már konkrét eredményekről beszélhetünk. A kormány azonban nem csak a városokra gondolt. Már elindult a Magyar Falvak Program is, amely a kistelepülések népességmegtartó szerepét erősíti. Mindent összevetve, az ország jól áll, köszönhetően a kitartó és következetes munkának, a jól átgondolt fejlesztési stratégiának. Sopront a kormány kiemelten kezeli. Ehhez az is szükséges volt, hogy a városvezetés egy komplex, a város életét hosszú időre meghatározó fejlesztési koncepciót dolgozzon ki. Tehát nem arról van szó, hogy Budapesten kitaláltak valamit, aztán lesz, ami lesz. Nem, mert csak a soproniak tudják, hogy mire van szükségük.

Abban az esetben, ha valaki veszi a fáradságot, akkor nem nehéz észrevenni, hogy a fejlesztési programok egymást kiegészítik, erősítik. Végső soron pedig a várost tartós fejlődési pályára állítják. A Modern Sopron Program lényegében azt a célt szolgálja, hogy az itt élők gyarapodjanak a következő évtizedekben is, másrészt pedig a gazdaság megerősítését, a turizmus fejlődését. Ezért épül meg az M85-ös, az új uszoda, ezért szépül meg a belváros, ezért lesz új technológiai–logisztikai központ, ezért újulnak meg az utak, épül meg az északnyugati elkerülőút, a multifunkciós konferenciaközpont, és ne feledkezzünk meg a Fertőről sem, az ország legnagyobb turisztikai beruházásáról. Ezek csak a legnagyobb fejlesztések, a végtelenségig lehetne sorolni azokat a beruházásokat, felújításokat, amelyek a mindennapi életet teszik könnyebbé és komfortosabbá.

Dr. Szájer József ezt követően kifejtette, a lehetőséget, hogy Sopron befejezhesse az egész város életét meghatározó fejlesztéseket, nem szabad kockára tenni. Arról nem is beszélve, hogy számos új és reális terv született már a további fejlesztésekre. – Gondolok itt például a közlekedési rendszer felülvizsgálatára, új parkolók építésére vagy a tömegközlekedés átállítására elektromos buszokra – tette hozzá dr. Szájer József. – Sopron eddig is jól sáfárkodott a lehetőségekkel, s a kormány segítségével kiemelkedő eredményeket ért el.

A képviselő szerint egy széteső ellenzék, amelyen belül jelentős érdek- és nézetkülönbségek vannak, akik korábban „nácizták–kommunistázták” egymást, akiket csak a hatalom érdekel, veszélyeztetik azokat az eredményeket, amelyeket a soproni emberek értek el. – Városunkban a választás igazi tétje, hogy vagy folytatódik a fejlődés és a gyarapodás, vagy visszasüllyedünk a 2010 előtti állapotokba, s egy marakodó csoport kezébe kerül Sopron. Ezt kell meggondolni október 13-án a szavazófülkékben, ezért jó szívvel ajánlom önöknek dr. Farkas Cipriánt polgármesternek.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.