Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fejlesztések a gyógyközpontban
Dr. Kulcsár Dániel megbízott orvosigazgató és Farkas Andrea megbízott ápolási igazgató ismertette a fejlesztések részleteit Fotó: Leczovics Zsolt

Kormányzati forrást biztosítanak a járóbeteg-ellátásra és a betegbiztonságra

Fejlesztések a gyógyközpontban

| Horváth Ferenc | Városi hírek

A gyors és biztonságos járóbeteg-ellátás, az egynapos kórházi ellátás számának növelése, végső soron pedig a várólisták csökkentése, az intézmény higiénés rendszerének fejlesztése és a korszerű betegazonosítás megteremtése a célja annak a kormányzati támogatásból megvalósuló fejlesztésnek, amely érdemben már elkezdődött a Soproni Gyógyközpontban.

A Soproni Gyógyközpont kiemelt fejlesztéseit ismertette dr. Kulcsár Dániel megbízott orvosigazgató, az urológia osztályvezető főorvosa és Farkas Andrea megbízott ápolási igazgató.

Dr. Kulcsár Dániel arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy kormányzati forrásból újabb fejlesztés indul az intézményben. Ezúttal – 280,38 millió forintból – a járóbeteg-szakrendelések műszerellátottságát fejlesztik. A beszerzendő  gépek és eszközök alkalmazásának eredménye a korai diagnosztika, mely lehetővé teszi, hogy a betegek jelentős hányada ambuláns ellátás keretében gyógyuljon. A fejlesztés során a tünetek korszerű vizsgálattal történő korai felismerése, kiszűrése és ambuláns kezelése a fekvőbeteg-ellátásba való továbbküldést mérsékli, így csökkentve a várólistákat.

Mivel a kivizsgálás a járóbeteg-szakellátásban történik, a betegeknek kevesebb időt kell távol tölteniük családjuktól, munkahelyüktől, a kórházban töltött napok száma pedig kevesebb lesz. A beszerzéseket követően az intézmény 10 járóbeteg-szakellátást végző egységének eszközellátottsága javul. A fejlesztés érinti a kardiológiai, bőrgyógyászati, szemészeti, sebészeti és traumatológiai szakrendeléseket. A korszerűsítés a radiológia, a fül–orr–gégészet, az urológia és a nőgyógyászat szakterületén is előrelépést jelent. A gasztroenterológiai szakrendelés eszközbeszerzései elsősorban a vastagbél-szűrőprogramok folytatását szolgálják.

A betegbiztonságot kormányzati támogatással, összesen 191,15 millió forintból növelik. Erről már Farkas Andrea adott számot. Konkrét céljuk a higiénés rendszer és a betegazonosítás korszerű infrastruktúrájának a megteremtése, amelyet részben különböző higiénés eszközök beszerzésével és telepítésével, illetve az egységes betegazonosítás informatikai támogatásával valósítanak meg. A betegbiztonság további fokozása érdekében az aktív ellátást nyújtó osztályokon egy új, betegazonosításra és nyomon követésre szolgáló rendszer épül ki, amelyet összesen 15 osztályon vezetnek be. A felvételre kerülő betegek egy vonalkóddal ellátott karszalagot kapnak, mely intézményi tartózkodásuk során folyamatos azonosítást tesz lehetővé, ezzel nagymértékben növelve a betegbiztonságot.

Kapcsolódó cikkek