Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Fejlesszük otthon gyermekünket!

| Madarász Réka | Városi hírek

Gyakran halljuk a szakemberektől, hogy a mozgást minél fiatalabb korban érdemes elkezdeni. Sok szülő nem is gondolná, hogy egy egyszerű hétköznapi játék a gyermek értelmi képességeit is fejlesztheti.

A mozgás az alapja többek között a kognitív és a beszédfejlődésnek is. Sokszor látjuk, hogy ha egy gyerek a mozgásában le van maradva, az magával hozza az egyéb területeken való elmaradást is és fordítva: ha a mozgását fejlesztjük, az az értelmi képességeire is pozitív hatással van. 

– A mozgás fejlődése meghatározott sorrendben történik – tudtuk meg Zsadányi-Kozák Gabriella szomatopedagógustól. – Előfordulhat, hogy ha valamelyik fázis – például a mászás – kimarad, az később tanulási problémákat okozhat. Nem kell azonban megijednünk, ha a gyerekünk egy kicsit le van maradva a többiektől, mert megtörténhet, hogy ugrásszerűen beindul, és behozza a hátrányt.

Problémás gyerekek esetében érdemes szakemberhez fordulnunk. Gyakran a védőnő vagy a gyermekorvos fedezi fel a lemaradást, és irányítja a szülőket a megfelelő helyre. Minél korábban kezdődik meg a fejlesztés, annál jobb eredményekre számíthatunk.

– Ha a gyermekünk egészségesen fejlődik, akkor is csodákra képes, ha minél többet foglalkozunk vele – folytatta Gabi. – Egy hétköznapi játszóterezés során is fejleszthetjük többek között az egyensúlyérzékét, a mozgáskoordinációját. Énekeljünk és mondókázzunk neki minél többet, így könnyebben megtanul majd beszélni. Ha a fantáziáját szeretnénk élénkíteni, akkor pedig a tévé helyett meséljünk neki! Sok olyan otthoni fejlesztő játék van, amely még szórakoztató is lehet a kicsinek, ilyen például a zoknik párosítása, a labdajátékok vagy a különböző anyagokon való séta.

Kapcsolódó cikkek