Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fantázia társasjáték
A soproni fiatalok terepasztalán egy izgalmas fantáziavilág bontakozik ki különleges építményekből és lényekből Fotó: Griechisch Tamás

A virtuális világgal szemben igazi közösségi élményt ad

Fantázia társasjáték

| Köves Andrea | Városi hírek

Különleges társasjátékot űznek soproni fiatalok szombat délutánonként egy bánfalvi családi ház alagsorában. Ráadásul mindennek köze sincs a számítógéphez.

Vajon mivel ütik el az idejüket soproni informatikusok, illetve barátaik hosszú órákon keresztül, amikor végre elérkezik a heti pihenőnap? Játszanak. Ez még nem is annyira furcsa, de ki hinné, hogy mindehhez a számítógépnek nincs semmi köze. Ahogy beléptem az ajtón: igazi mesebeli birodalom tárult elém. A polcokon több száz képzeletbeli, kisebb-nagyobb figura sorakozott, a terepasztalon egy izgalmas fantáziavilág bontakozott ki. A fiatalok épp nem játszottak, hanem aprólékos munkával újabb figurákat ragasztottak, mert ennek a játéknak a lényege, hogy az alakokat saját kezükkel készítik el. Miután megalkották a képzeletbeli játék hozzávalóit, kezdődhet az izgalmas, órákig tartó stratégiai társasjáték, amely a heti stressz lehető legélménydúsabb levezetése.

– Tulajdonképpen, amit csinálunk, hasonló, mint a makettezés, vásárolunk egy alapkészletet, amelyben számos apró alkatrész található, ezekből rakjuk össze a kész figurákat, amelyekkel mi a végén egy megadott szabályrendszer szerint társasjátékozunk – mesélte Licskay Péter, aki mesterszakos tolmácshallgató a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. – Jelenleg a fantáziajátékok vonzanak minket leginkább, de volt olyan korszakunk, amikor második világháborús történetet játszottunk, illetve a sci-fi világában is sokat kalandoztunk.

A kreativitás főszerepet kap ebben az időtöltésben, hiszen mindenki úgy festi és díszíti ki a figuráját, ahogy azt elképzeli, illetve a társasjátékban is sok-sok egyéni stratégiai döntést hozhat. A másik nagy előnye a játéknak, hogy a virtuális világgal szemben igazi közösségi élményt ad. A soproni baráti társaság nyitott az érdeklődők felé, mint mesélik: külföldön nagyon népszerűek ezek a játékok.

Kapcsolódó cikkek