Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Faipari tudáscentrum

| P. Horváth László | Városi hírek

A faipari szakképzés színvonalát emelné, illetve a tanulók gyakorlati tudásának mind szélesebb körű megszerzését segítheti elő a jelenleg megalakulás előtt álló Faipari Ágazati Képző és Vizsga Centrum, valamint a Faipari Tudásközpont.

Az új intézmény megalapításával kapcsolatban a részleteket tisztázó egyeztető fórumot tartottak az elmúlt héten a Soproni Egyetemen. Az eseményen részt vett dr. Fodor Tamás is. A polgármester kiemelte: a várossal kiváló kapcsolatot ápoló oktatási intézmények forradalmi fejlesztéseket hajtanak végre. 

A rendezvényen a térségből megjelent faipari vállalatok vezetői, képviselői első kézből kaptak tájékoztatást a tervekről a Soproni Egyetem, illetve a Soproni Szakképzési Centrum képviselőitől.

– Hazánkban egyedül a városunkban, az egyetemen van faipari felsőfokú oktatás, és ezt kapcsolnánk össze a szakképzéssel. Az együttműködés országosan is példaértékű lehet – mondta el lapunknak Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja. – Ennek keretében a Soproni Egyetem a tudásközponton keresztül vállalja a szaktanárok és szak­oktatók képzését, továbbá a diákokat oktató vállalati szakemberekkel történő kapcsolattartást is. A szakképzési centrum a tervek szerint létrehoz egy úgynevezett képzési központot. Itt a céges gyakorlat előtt álló diákoknak a felkészítését is vállalja.

– A kezdeményezés a cégeknek is előnyös, hiszen a visszajelzéseik alapján vannak olyanok, akik – tanulói szerződéssel – szívesen alkalmaznának diákokat, de arra már nincs idejük, hogy megismertessék őket a szakma alapjaival – tette hozzá Králik Tibor. – Itt „lép közbe” a központ: a vállalkozások számára hasznos tudást, alapkompetenciákat itt szerzik meg a diákok, és immár felkészülten kezdhetik el, illetve folytathatják a gyakorlati képzésüket az adott vállalkozásnál.

Cél, hogy emeljék a faipari oktatás színvonalát, valamint az is, hogy minél tapasztaltabb diákok kerüljenek ki az iskolából. Olyanok, akik már birtokában vannak mindazon ismereteknek, amelyeknek köszönhetően azonnal elhelyezkedhetnek a munkaerőpiacon.

A soproni egyeztető fórumon elhangzott, az együttműködés eredményessége a vállalatok érdeke is, ugyanis a faipari szekcióban is munkaerőhiány van.

Kapcsolódó cikkek