Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fa Nándor: az alkotás motivál
Az új, északi kikötőben több mint 300 hajónak alakítanak ki helyet – a munkákat a helyszínen tekintette meg Fa Nándor.

A tervek szerint jövő tavaszra készül el a Fertő-parton az északi kikötő

Fa Nándor: az alkotás motivál

| Huszár Judit | Városi hírek

Állnak a vízben a cölöpök, amelyeket egyre több helyen úszómóló köt össze – jól halad az északi kikötő építése a Fertő-parton. – Az a célunk, hogy a munkánk során a lehető legkisebb beavatkozást tegyük a tó életébe – mondta lapunknak a kikötőt építő Fa Nándor.

Folyamatosan dolgoznak a szakemberek a Fertő-parton, mint arról lapunkban is beszámoltunk (Látványos fejlesztés, Soproni Téma, 2021. október 20.), az északi kikötőt két hónapja árasztották el vízzel. Az összesen mintegy 2,5 hektár alapterületű kikötő a beruházás legészakibb pontján kapott helyet a Fertő tó és a Virágosmajori-csatorna ölelésében – itt több mint 300 hajónak tudnak majd helyet biztosítani. Az úszómóló most készül, a kikötőelemek döntő többségét Székesfehérváron gyártják, onnan szállítják Fertőrákosra.

– Elsőként 65 darab, 7 méter magas oszlopot vertünk le a talajba még a terület elárasztása előtt – kezdte Fa Nándor. – Ezeknek az oszlopoknak körülbelül 3,5 méteres része a víz alatt, a talajban van, így nagyon stabilak. Az oszlopokat speciális festékkel kezeltük, hogy tartósak maradjanak. Ezek mellé kerül most egy alumínium alapszerkezetű rendszer, amely tartályokon úszik, a fedélzet pedig trópusi fa. Az előre legyártott, gyakran 1–1,5 tonnás elemekből állítjuk össze a vízen, így alakul ki egy víziváros. Fontos szempont volt a stabilitás, négyzetméterenként 150 kiló hasznos terhet bír el a rendszer.

Fa Nándortól megtudtuk: a fertőrákosi kikötő tágas, kényelmes lesz, bőven hagytak helyet a hajóknak, így ki-, illetve behajózáskor nagyobb biztonságban tudnak közlekedni. Ez azért is lényeges, mert a Fertőn általában szeles az idő.

– Ma ez a legmodernebb technikának számít, a világ számtalan részén építettünk már így kikötőket, ahogy a szomszédos Ausztriában is – folytatta Fa Nándor. – Az a célunk, hogy a munkánk során a lehető legkisebb beavatkozást tegyük a tó életébe. Csupa természetes anyagot használunk, illetve olyanokat, amelyek természetsemlegesek. Mindig nagyon szerettem a Fertőt, 35 éve rendszeresen jártam a túlpartra, osztrák versenyekre. Már akkor azt gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha itthon is tudnánk szervezni hasonló eseményeket. A mostani fejlesztéssel ez az álom megvalósul, minden jóérzésű sportember, minden vizet szerető ember ezt üdvözli. Engem személy szerint az alkotás motivál, remélem, hogy az új kikötő, együtt a hozzá tartozó teljes beruházással sokat lendít a vízi és vízparti életen egyaránt, hisz nemzetközi események rendezésére is alkalmas lesz majd.

Fa Nándor magyar hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlásával a Földet, amelyet összesen ötször vitorlázott körbe, és ötször kerülte meg a Horn-fokot is – ebből háromszor egyedül, kétszer pedig társával teljesítette a távot. A Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöke. Cégét, a Fa Hajó Kft.-t 1993-ban alapította, elsősorban modul rendszerű úszópontonos kikötőrendszerek gyártásával foglalkozik a világ minden részén.

Kapcsolódó cikkek