Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ezüstöt érő csokoládék

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Ismét dobogón végzett az International Chocolate Awards-on a soproni Harrer Chocolat. A csokoládékészítés legrangosabb megmérettetését hatodik alkalommal rendezték meg Londonban.

Megtartották a csokoládé világverseny, az International Cho­­colat Awards londoni döntőjét, melyen a legnevesebb külföldi csokoládészakértők, gasztronómiai szakértők, sommelier-k és séfek alkotta nemzetközi zsűri értékelte a világ minden tájáról érkező csokoládémesterek és kéz­­műves manufaktúrák által nevezett termékeket. A soproni Harrer csokoládét idén is a világ élvonalába választották, a ma­­nufaktúra gin–narancsos töltött táblacsokija ugyanis ezüstérmet nyert. Már a kelet-európai elődöntőn is sikerrel szerepelt a Har­­rer Chocolat, akkor 2 arany-, 5 ezüst-, és 2 bronzérmet szerzett a megmérettetésen.


– Ez a verseny különleges je­­­­­­lentőséggel bír számunkra, mert ez az első alkalom, hogy bean-to-bar csokoládékkal ké­­szültünk – meséli Harrer-Abosi Beatrix, a Harrer Chocolat ügyvezetője. – A bean-to-bar technológia a csokoládékészítés csúcsa. Azt jelenti, hogy a gyártás teljes folyamata a kezeink alatt megy végbe, már a kakaóbabtól kezdve. Maga a procedúra több lépésből áll, viszonylag hosszadalmas és meglehetősen bonyolult: a kakaóbabok egzotikus termőterületekről való beszerzésétől a pörkölésen át minden egyes lépésnek megvan a maga trükkje és technikája, mellyel a csokoládémester lehetőséget nyer arra, hogy minél különlegesebb textúrákat és ízkaraktert alakíthasson ki. Mivel ez a folyamat kimondottan komplikált, nagyon kevés gyártó vállalkozik rá. Éppen ezért hatalmas öröm és elismerés számunkra, hogy az első bean-to-bar termékeink díjat nyertek, maguk mögé utasítva több olyan versenyzőtársunkat, akik már sok-­­sok éve ilyen technikával dolgoznak.


Bár az eredmény önmagért beszél, de nem magától értetődő: rengeteg próbálkozás és kitartó munka eredménye, mely mind Karl Harrer cukrász- és csokoládémester állhatatos hozzáállásának köszönhető. Ő az, aki megálmodta, majd 2009-ben létrehozta Sopronban a Harrer csokoládébirodalmat, és több mint 40, a szakmában eltöltött év után is ugyanazzal a gyermeki lelkesedéssel fog neki egy-egy újabb ízvilág megalkotásának.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.