Kutyák pórázon?!
2024. 04. 17.Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.
Ismét dobogón végzett az International Chocolate Awards-on a soproni Harrer Chocolat. A csokoládékészítés legrangosabb megmérettetését hatodik alkalommal rendezték meg Londonban.
Megtartották a csokoládé világverseny, az International Chocolat Awards londoni döntőjét, melyen a legnevesebb külföldi csokoládészakértők, gasztronómiai szakértők, sommelier-k és séfek alkotta nemzetközi zsűri értékelte a világ minden tájáról érkező csokoládémesterek és kézműves manufaktúrák által nevezett termékeket. A soproni Harrer csokoládét idén is a világ élvonalába választották, a manufaktúra gin–narancsos töltött táblacsokija ugyanis ezüstérmet nyert. Már a kelet-európai elődöntőn is sikerrel szerepelt a Harrer Chocolat, akkor 2 arany-, 5 ezüst-, és 2 bronzérmet szerzett a megmérettetésen.
– Ez a verseny különleges jelentőséggel bír számunkra, mert ez az első alkalom, hogy bean-to-bar csokoládékkal készültünk – meséli Harrer-Abosi Beatrix, a Harrer Chocolat ügyvezetője. – A bean-to-bar technológia a csokoládékészítés csúcsa. Azt jelenti, hogy a gyártás teljes folyamata a kezeink alatt megy végbe, már a kakaóbabtól kezdve. Maga a procedúra több lépésből áll, viszonylag hosszadalmas és meglehetősen bonyolult: a kakaóbabok egzotikus termőterületekről való beszerzésétől a pörkölésen át minden egyes lépésnek megvan a maga trükkje és technikája, mellyel a csokoládémester lehetőséget nyer arra, hogy minél különlegesebb textúrákat és ízkaraktert alakíthasson ki. Mivel ez a folyamat kimondottan komplikált, nagyon kevés gyártó vállalkozik rá. Éppen ezért hatalmas öröm és elismerés számunkra, hogy az első bean-to-bar termékeink díjat nyertek, maguk mögé utasítva több olyan versenyzőtársunkat, akik már sok-sok éve ilyen technikával dolgoznak.
Bár az eredmény önmagért beszél, de nem magától értetődő: rengeteg próbálkozás és kitartó munka eredménye, mely mind Karl Harrer cukrász- és csokoládémester állhatatos hozzáállásának köszönhető. Ő az, aki megálmodta, majd 2009-ben létrehozta Sopronban a Harrer csokoládébirodalmat, és több mint 40, a szakmában eltöltött év után is ugyanazzal a gyermeki lelkesedéssel fog neki egy-egy újabb ízvilág megalkotásának.
Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.