Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Jegyzet

Ezek a fiatalok

| Horváth Ferenc | Városi hírek

„A lényegi változás 2010-től érzékelhető. A kormány azóta is kiemelten támogatja a fiatalokat, s nem csupán szavakkal.”

Kimondani, leírni is milyen nehéz, 54 éve jelent meg az Illés együttes Ezek a fiatalok című albuma (az azonos elnevezésű film zenéje). Ez mérföldkő volt a magyar könnyűzenei életben. A lemez dalain – Gyémánt és arany, Sárgarózsa, Szőke Anni balladája, Láss, ne csak nézz, hogy csak néhányat idézzek emlékezetükbe – generációk nőttek fel, ikonikussá váltak. Az akkori fiatalok ma már nagyszülők, s velük is nagyot fordult a világ. A mai fiatalok pedig talán el sem tudják képzelni, hogy milyen lehetett a 60-as, 70-es években élni. Megváltozott a világ – szerencsére. Annak ellenére írom ezt, hogy akkor is jó volt fiatalnak lenni, élveztük az életet, Csiszár Jenő diszkóit a „Lokóban” (a már nem létező Lokomotív Szállodában), vártuk azokat a szép nyári napokat, amikor stoppal a Balaton felé vehettük az irányt. Igaz, Nyugat-Berlint csak a kelet-berlini tv-toronyból bámulhattuk meg, s örültünk, ha eljutottunk valamelyik szocialista országba.

A rendszerváltás euforikus élményét a kétségkívül nehéz gazdasági helyzeten túl az akkori kormányerők amatörizmusa is nagyon megtépázta. A gazdasági rendszerváltás nem történt meg, s ennek tragikus következményei lettek. Az egymást követő kormányok kiárusították az országot, cégek százai szűntek meg, magasba szökött a munkanélküliség. Ezeket az éveket a nyugdíjasok és a fiatalok szenvedték meg igazán. Ez a folyamat egy kis megszakítással (1998–2002, az első Orbán kormány) gyakorlatilag 2010-ig tartott. Hosszú, nagyon hosszú idő. A fiatalok helyzete akkor sem javult, amikor a kétezres évek első évtizedében (2002-től 2010-ig) a baloldal adta a kormányokat. Sőt! Tény: ebben a periódusban a fiatalok munkanélkülisége meghaladta 27,9 százalékot. Gyurcsány Ferenc „gyógyírként” azt ajánlotta, hogy menjenek külföldre. „El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!” Sokakba beleégett ez a néhány mondat.

A lényegi változás 2010-től érzékelhető. A kormány azóta is kiemelten támogatja a fiatalokat, s nem csupán szavakkal. Ugyancsak tény: folyamatosan bővíti azokat a támogatásokat, amelyek a fiatalok továbbtanulását, családalapítását, otthonteremtését, nyelvtanulását és elhelyezkedését segítik. A 15–29 éves korosztályban 2010 és 2020 között 60 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma. A jövő évtől pedig teljes személyijövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alatti fiatalok.

Nyugodtan írhatom le, soha, semmilyen korban nem kaptak ennyi és ilyen szintű támogatást a fiatalok és a családok, s biztosak lehetünk benne, hogy a folyamat még nem zárult le. Ma már egyetlen fiatalnak sem kell megtagadnia az álmát, sőt, a következő években olyan terveket is megvalósíthatnak, amelyekről 2010 előtt nem is álmodhattak.

Kapcsolódó cikkek