Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ez történt Sopronban
A hagyományoknak megfelelően idén is a Barátság parkban tartották a városi megemlékezést a nemzeti összetartozás napján Fotó: Griechisch Tamás

Ez történt Sopronban

| Munkatársunktól | Városi hírek

Összeállításunkban az elmúlt két hét fontosabb közéleti, kulturális eseményei kaptak helyet.

Trianoni megemlékezés  

A hagyományoknak megfelelően idén is a Barátság parkban tartották a városi megemlékezést a nemzeti összetartozás napján. Június 4-én arra emlékeztek a soproniak, hogy 99 éve ezen a napon írták alá a trianoni békediktátumot, amely feldarabolta a történelmi Magyarországot. A rendezvény résztvevőit dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke üdvözölte.

– Június 4-e olyan eseményre emlékeztet, amelyre csak mély fájdalommal gondolhat minden magyar ember – emelte ki beszédében dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, aki felvázolta azokat a folyamatokat, amelyek Magyarországot tépázták a 20. század elején.

– Ez a település és környéke az egyetlen olyan területrész, amelyet a trianoni békeszerződés idegen uralom alá utalt, de a hősiesség és a hazafiasság révén sikerült visszaszerezni. Ezért Sopron a magyar remény szimbóluma – mondta Borbély Zsolt Attila, az Erdélyi Magyar Tanács alelnöke.

A rendezvény végén Sopron nevében dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István alpolgármester, az Erdélyi Magyar Tanács képviseletében Borbély Zsolt Attila alelnök, a Soproni Erdélyi Kör nevében pedig dr. Úry Előd elnök elhelyezte az emlékezés virágait a trianoni emlékműnél, de lerótta tiszteletét a Történelmi Vitézi Rend képviselete is.

Emlékest

A Soproni Képzőművészeti Társaság a hónap elején Mende Gusztáv (1899–1963) festőművész születésének évfordulója alkalmából emlékestet rendezett a Várkerület Galériában. Ennek keretében levetítették Bolodár Zoltán Mende Zsolttal készített riportfilmjét. A művészről a családtagok, tanítványok – Mende Istvánné, Magyarné Derszib Eti és Grabner József – emlékeztek meg.

Ipartestületi taggyűlés

Megtartotta küldött taggyűlését a Sopron és Vidéke Ipartestület. Az összejövetelen áttekintették az elmúlt év történéseit, valamint elfogadták a testület idei költségvetését. Az eseményen részt vett dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok és Tóth Éva, a gazdasági bizottság elnöke is.

A taggyűlés végén átadták az ipartestület kitüntetéseit. Köszöntötték a jubiláló tagokat, valamint átadták az aranykoszorús mester és aranykoszorús iparos okleveleket. Schneider István órásmester 50 éve tagja a testületnek, ennek alkalmából aranygyűrűt és díszoklevelet vehetett át.

Bányamérő konferencia

„Történetünk 100 éve” címmel várta háromnapos konferencia a bányamérő hazai szakembereket Sopronban. A hagyományos tanácskozás középpontjában a selmeci akadémia egy évszázaddal ezelőtti költözése állt. Dr. Fodor Tamás polgármester a város nevében köszöntötte a szakmai tanácskozás résztvevőit. Beszédének középpontjába a selmeci akadémia költözését állította. Kiemelte Thurner Mihály egykori polgármester, Laehner Hugó államtitkár és dr. Klebelsberg Kunó szerepét is.

Kapcsolódó cikkek