Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ez történt nyáron Sopronban
Megújult az Ojtozi fasor világítása. Fotó: SopronMédia – Griechisch Tamás Áttörték az M85-ös bécsi-dombi alagútjának első, 780 méter hosszú járatát július elsején. Fotó: Filep István

„A világjárvány és a háború árnyékában sem adjuk fel az álmainkat”

Ez történt nyáron Sopronban

| Munkatársunktól | Városi hírek

Áttörték az M85-ös bécsi-dombi alagútjának első járatát, elérte végső magasságát a soproni inkubátorház, készül a Hillebrand utcai bölcsőde, félautomata defibrillátort helyeztek el a GYIK-ban, új világítást kapott az Ojtozi fasor – röviden összefoglaljuk a nyári hetek legfontosabb eseményeit.

Látszik a fény az alagút végén!

Áttörték az M85-ös bécsi-dombi alagútjának első járatát július elsején. Több mint másfél éves fúrás előzte meg az eseményt. Mint arról lapunkban is többször beszámoltunk, a Bécsi-domb alatt átvezető alagút mindkét járata 780 méter hosszú lesz. – A világjárvány és a háború árnyékában sem adtuk, s adjuk fel álmainkat és céljainkat, mert számunkra Sopron fejlődése és a soproni emberek boldogulása az első. A munka folytatódik, mert a célunk az, hogy 2024 végéig az osztrák határt is elérje a gyorsforgalmi út – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián polgármester. Juhász Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. igazgatóhelyettese hozzátette: az M85 országhatár felé vezető szakaszán és az északnyugati elkerülő úton is folyamatosan dolgozik a kivitelező. Az eseményen dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester is részt vett.


Bokrétaünnep: készül az inkubátorház

Elérte végső magasságát a harkai körforgalom közelében épülő soproni inkubátorház, így július 28-án megtartották a hagyományos bokrétaünnepet. Összesen 16 műhely, 14 iroda, valamint több előadó- és tárgyalóterem, kiszolgálóegység is helyet kap az új létesítményben. – A fejlesztés várakozásaink szerint idevonzza a nagyvállalatokat, és új lehetőségeket ad a soproni kis- és középvállalkozásoknak is – mondta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.


– Sopron különleges helyzetben van az Ausztriához való közelsége miatt. Az inkubátorházzal az a célunk, hogy az ezzel járó előnyöket növeljük, és a hátrányokat csökkentsük – tette hozzá dr. Farkas Ciprián polgármester. Az inkubátorház a tervek szerint jövőre készül el.

Bölcsőde nő ki a földből

Elérte legmagasabb pontját a Hillebrand utcai bölcsőde. Az épülő intézmény bokrétaünnepét július 21-én tartották. – Mindent meg kell tenni Sopronban azért, hogy azok a családok, amelyek bölcsődei nevelésben szeretnék részesíteni a gyermeküket, ezt meg tudják tenni – emelte ki Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.


– A nehézségek ellenére az elmúlt években rendkívül sokat fejlődött Sopron – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere. – Ennek ékes példája ez a bölcsőde, amely környezetbarát és kényelmes lesz. A várhatóan jövőre megnyíló, mintegy 1000 négyzetméteres intézmény már szerkezetkész. 84 férőhelyével ez lesz Sopron legnagyobb gyermekgondozási létesítménye.

Emléktábla a pilótának

„Csak a teste porlik, a lelke most is él” – emléktáblát kapott Sopronban a legendás magyar pilóta, vitéz nemes Molnár László. A főhadnagy temetésének 78. évfordulóján avatták fel a táblát, amely a Mátyás király utca 34. számú házon kapott helyet. A pilótának 25 igazolt légi győzelme volt, amely azért elképesztő szám, mert gyakran 15–20-szoros túlerővel szemben kellett helyt állnia bajtársaival.


Életmentő készülék a GYIK-ban

Félautomata defibrillátort ajánlott fel a Rotary Club Sopron a GYIK Rendezvényháznak. Göde József, a klub korábbi elnöke kiemelte: ez a készülék rendkívül felhasználóbarát, minden utasítást magyarul mond, és ábrák is segítenek a felhasználónak. Dr. Ragány Misa, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: hasonló defibrillátor van a Soproni Petőfi Színházban, a Liszt-központban és a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban is. Ez is mutatja, hogy az intézmény fontos célja, hogy az épületeiben és azok környezetében lévők gyors segítséghez juthassanak.


Vendégek a Fagusban

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a megújult Fagus Hotel Conference & Spa négycsillagos superior szállodát az Ojtozi fasornál. A hotel augusztus 1-től fogadja a vendégeket. A rendezvényen az önkormányzat nevében mondott köszöntőt dr. Simon István, Sopron alpolgármestere, aki gratulált a vezetőségnek és a felújítást kivitelező cégnek, hiszen a két évig tartó munkálatok eredményeképp fantasztikus változáson ment keresztül a hotel belseje és külseje.


Új világítás az Ojtozi fasoron

41 új lámpa segíti esténként a kirándulókat és a sportolókat az Ojtozi fasoron, megújult ugyanis a világítás. A 2010-ben kihelyezett lámpák mára elavultak, ezért volt szükség a cseréjükre. – Az elmúlt időszakban a városvezetés kormányzati forrás segítségével jelentős erőt fordított arra, hogy fejlessze a Lövérek városrészt, a munkában kiváló partner volt a ­TAEG Zrt. – mondta az átadón dr. Farkas Ciprián polgármester. Dr. Simon István alpolgármester hangsúlyozta: nagy öröm, hogy a soproniak egyik kedvenc kirándulóhelyét fejlesztették.


Elköszöntek a polgármestertől

Megköszönte Bad Wimpfen közelmúltban leköszönt polgármestere, Claus Brecht munkáját dr. Farkas Ciprián. Sopron polgármestere elmondta: csaknem hétezer német ajkú honfitársunkat telepítették ki kommunista nyomásra a második világháború után Németországba. Jó részük Bad Wimpfenben és annak környékén telepedett le. Harminc éve ezért testvérvárosi kapcsolat jött létre a két város között, amelyet a jövőben is tovább ápolnak.

Jutalmazták a soproni mentőket

A Soproni Mentőállomás négy munkatársának adott át jutalmat Sopron önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián polgármester. Göde József mentőtiszt, Bencsik Péter mentőápoló, Fekete József műszaki gondnok és Boros András mentőautó-vezető vette át az elismerést.


Megújult utca

Teljesen megújult a Magyar utca útburkolata – a közlekedők már július utolsó napjaiban birtokba vehették a belvárosi utat.

Vasutasnap és jubileumi matrica

A 72. vasutasnapon film- és könyvbemutatóval ünnepelt az idén 150 éves GYSEV. A rendezvényen Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta: a körülöttünk zajló események, a klímaváltozás, a járványok és a háború mind-mind abba az irányba mutatnak, hogy egyértelműen a villamosított, kötött pályás, fenntartható közlekedésé a jövő. Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója köszönetet mondott a cégcsoport munkatársainak. A rendezvényen Sopron önkormányzata képviseletében részt vett dr. Simon István alpolgármester.


Köztisztviselők napja

Thurner Mihály-emlékgyűrűvel jutalmazta a városvezetés Gintnerné Orbán Mária adóügyi osztályvezető-helyettest a köztisztviselők napja alkalmából rendezett ünnepségen. A rendezvényen Sopron Közigazgatásáért oklevelet Fleckné dr. Fekete Judit jogtanácsos, Balázs Andrea szociális ügyintéző, Kovácsné Kardos Szilvia ügyintéző titkárnő, Tóthné Szommer Szilvia önkormányzati referens és Kertész Ferenc beruházási ügyintéző vett át.

Az egészségünkért dolgoznak

– Semmelweis-nap az élet ünnepe, hiszen azokra hívja fel a figyelmet, akik hivatásos munkájukkal vigyáznak mindnyájunk egészségére – mondta az idei Semmel­weis-napi ünnepségen dr. Farkas Ciprián. A polgármester dr. Fejes Gáborral, a Soproni Gyógyközpont orvosigazgatójával öt főorvosi, egy címzetes főorvosi, négy adjunktusi, egy címzetes adjunktusi, két tanácsosi kinevezést, valamint hatvannégy Semmelweis-napi kitüntetést adott át a kórház dolgozóinak.

Rendkívüli közgyűlés

Megszűnik a Központi Gyermekkonyha – erről is döntöttek az augusztusi rendkívüli közgyűlésen a soproni képviselők. Az intézmény Ferenczy János utcai kollégiumépületében lévő főzőkonyha és étkező üzemeltetését a város szeptember 1-től átadja a Soproni Szakképzési Centrumnak, amely a vendéglátó iskolán és kollégiumán túl a Kozmutza, a Doborjáni és a Tóth Antal EGYMI tanulóinak étkeztetését látja majd el. Az óvodák és a Soproni Tankerületi Központ fenntartásában működő intézmények étkeztetését szeptember elsejétől az Eatrend Arrabona Zrt. biztosítja.

Az önkormányzati képviselők elfogadták az Aranyhegyi Ipari Park és környéke, valamint Sopronkőhida–Tómalom – Kistómalom dűlő – Sand dűlő szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló rendeletet.

Változott a közgyűlés ülésrendje: Mayer Nándorné kilépett a Jobbik Magyarországért Mozgalomból, és ezentúl független képviselőként foglal helyet a közgyűlési ülésteremben.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.