Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Ez a hajó is elúszott ...

Van racionális és érzelmi indoka a »mindenáron kijutni az Eb-re« gondolatkörnek, de ez egyet jelent a jövő felélésével, mert konzerválódnak – legalább 3 évig – a jelen struktúrái, amelyekről már bebizonyosodott, hogy rosszak, nem tudják kiemelni a magyar focit a mocsárból.

A magyar labdarúgás éppen aktuális vezetése rendre ugyanabba a hibába esik. Nem tudnak kibújni az eredménykényszer alól. Hiába mondogatják, hogy a jövő építése a legfontosabb, ez csak írott malaszt marad. Most újabb nagy lehetőséget szalasztott el az MLSZ.

Bernd Storck menesztése után ismét megnyílt a lehetőség, hogy alaposan átgondolják labdarúgásunk helyzetét, és félretéve a válogatottak eredményhajszolását, érdemben kezdjenek hozzá a focipiramis felépítéséhez. Nem, nem ez történt, legalábbis a legmagasabb szinten, hiszen most a legfontosabb cél kijutni a 2020-as, 16. labdarúgó Európa-bajnokságra, amelyet Európa-szerte 13 városban rendeznek, közöttük Budapesten is.

Értem én, hogy milyen óriási kudarc lenne, ha rendező országként nem jutnánk túl a selejtezőkön (pedig könnyen előfordulhat), és azt is tudom, hogy milyen fantasztikus lenne ismét átélni az elmúlt évi Eb-sikereinket. Szóval van racionális és érzelmi indoka a „mindenáron kijutni az Eb-re” gondolatkörnek, de ez egyet jelent a jövő felélésével, mert konzerválódnak – legalább 3 évig – a jelen struktúrái, amelyekről már bebizonyosodott, hogy rosszak, nem tudják kiemelni a magyar focit a mocsárból. Hogy voltak sikereink? Igen, voltak – de csak átmenetileg, mert hiányoznak az alapok.

Akik nem értenek velem egyet, persze mondhatják, a sikeres Eb-szereplésre való törekvés nem zárja ki az építkezést. Valóban nem, de ismerve a honi labdarúgás állapotát, nem valószínű, hogy mindkét területen eredményesek lehetünk. Hogy nem a labdarúgásunk valódi és nemcsak látszólagos felemelése a cél (hanem csak az eredmény), azt bizonyítja az új szövetségi kapitány kinevezése is. Az eddig egyébként nem túl sikeres és 68 (!) éves belga Georges Leekens megbízatása erre a bizonyíték.

Mert ha nem így lenne, akkor egy tehetséges (és mindegy, hogy milyen nemzetiségű, de inkább magyar), fiatal kapitányt választottak volna, időt hagyva számára, hogy részese lehessen a magyar foci átalakításának és egy új válogatott kialakításának, amely tartósan képes jó eredményeket elérni. Nos, ez a hajó megint elúszott, és csak abban reménykedhetünk, hogy a háttérben végre valahára mégis elkezdődik valami megalapozott munka. És ez lenne az igazán fontos!

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.