Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Európai léptékkel tervez a Soproni Egyetem

Európai léptékkel tervez a Soproni Egyetem

| Munkatársunktól | Városi hírek

2017 februárjától új alapokon működik a hazai erdészeti és a faipari ágazat felsőoktatási bázisát jelentő Soproni Egyetem, a vezetés a képzési és kutatási struktúra finomhangolásával és új gazdasági-működtetési modell alkalmazásával 2022-re 20%-os előrelépést vár a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban.

Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár 2016 júliusában jelentette be Sopronban: kiemelt felsőoktatási intézménnyé alakulhat a Soproni Egyetem. 2016 decemberében, több mint egy éves tárgyalássorozat lezárásaként Dr. Dinnyés Álmos kancellárral aláírták az egyetem fő veszteségforrását jelentő, egy évtizede megkötött PPP-s szerződések kiváltásáról szóló 9,5 milliárd forintos támogatási szerződést. 2017 február elsejétől a szombathelyi karok kiválása után ismét a tradicionális soproni karokkal, erős szakmai fókusszal működik az intézmény. A Fenntartó támogatja az Egyetem további fejlesztését és önállóságának megőrzését, ehhez azonban a működtetés újragondolására, optimalizálására volt szükség.

Bedők Julianna, a Soproni Egyetem mb. gazdasági igazgatója elmondta: az elmúlt két évben sikerült fejlődési pályára állítani az Egyetemet. „A PPP-terhektől való mentesüléssel évente közel 2 milliárd forinttal csökkentek a költségeink, az érintett soproni ingatlanok egyetemi vagyonkezelésbe kerültek. Ezen felül a szállítói tartozásállományt 70 %-kal csökkentettük, ami elengedhetetlen egy olyan intézmény esetén, ahol az ágazati és szervezeti kapcsolatok a kölcsönös, hosszú távon fenntartható együttműködést feltételezik”.

A gazdasági igazgató szerint a cél már a fejlődés. „Innentől a gyarapodásra összpontosítunk, ezen dolgozunk minden akadémiai és kancellári vezető kollégámmal. Lesznek még nehezen meghozható, de szükséges intézkedések, ezek viszont minden esetben a jövőnk egy-egy olyan sarokkövét jelentik, amelyek nélkül nem tudnánk előre jutni. Most mindennél fontosabb a következetes, átlátható gazdálkodás. Költségvetési évre tervezünk, és éven belül csak olyan kötelezettségeket vállalunk, amelyekre előre tervezetten rendelkezésre áll a fedezet – ezzel tudjuk biztosítani a stabil működést. A minőségi javuláshoz emellett gondoskodnunk kell a több lábon állásról is, ide értve a vállalkozói szemlélet erősítését, a pályázati források hatékony felhasználását, a kutatás-fejlesztési és innovációs bevételek, valamint a saját bevételek növelését is.”

Az igazgató hozzátette: a tervek szerint eseti többlettámogatás nélkül is működtethetővé válik az egyetem, és sikerül a múltban keletkezett hátralékait felszámolni. „Tudjuk, hogy egyetlen felsőoktatási intézménybe sem annak pénzügyi helyzete miatt jelentkeznek a diákok, hanem a diploma értéke, a megszerezhető tudás, a felkészült oktatók miatt. Az oktatás színvonalának fejlesztéséhez azonban fontos a stabil pénzügyi háttér is. Az egyetemnek a valódi kitörési pontot a saját bevételszerző képességének erősítése jelenti, amely az oktató és kutató kollégák munkája nélkül elképzelhetetlen. A kancellári vezetés abban nyújt segítséget, hogy a bevételek megszerzése és felhasználása jogszerű és hatékony legyen.

Az új működési modell meghonosítása, beépítése a napi folyamatokba egy olyan tanulási folyamat, amely az akadémiai és kancellári terület szoros együttműködését igényli. Egy felé kell eveznünk, ha a közösen megfogalmazott célt el akarjuk érni.” – tette hozzá az igazgató, aki elmondta, az új modell alkalmazásával a Soproni Egyetem 5 éven belül az egyetemi rangsorban utolérheti a Prágai Élettudományok Egyetemét.


Kapcsolódó cikkek