Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Európában mi vagyunk itthon
Kósa Lajos, a Parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke a soproni lakossági fórumon Fotó: Griechisch Tamás

Kósa Lajos: Erős nemzeti kormányok, erős nemzetállamok alkossák az uniót!

Európában mi vagyunk itthon

| Horváth Ferenc | Városi hírek

A május 26-i uniós parlamenti választásoknak immár valódi tétje van – jelentette ki Kósa Lajos, a Parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke soproni lakossági fórumán a Liszt-központban.

A jelek szerint a soproniak értik és érzik, hogy fontos az uniós választás. Nem véletlen tehát, hogy május 7-én megtelt a Liszt-központ Petőfi terme, hogy a résztvevők gondolatokat cseréljenek a választásokról, a migrációról, Európa és Magyarország jövőjéről. A résztvevőket Barcza Attila, Sopron országgyűlési képviselője köszöntötte. A fórumon részt vett dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő, dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Simon István alpolgármester és dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselő, tanácsnok is.

Az előadó Kósa Lajos volt, aki először az idei választás jelentőségét emelte ki, hangsúlyozva, hogy valódi tétje van, mert nem mindegy – hiszen mindannyiunkat érint –, hogy a migrációt elutasító vagy azt támogató, segítő képviselők kerülnek többségbe. Ebben a helyzetben a legfontosabb kérdés, hogy meg tudjuk-e őrizni identitásunkat, kultúránkat, keresztény gyökereinket, azt az életet, amelyet élünk, és tovább tudjuk-e ezt adni a gyermekeinknek. Mert tény: a szubszaharai térség (a Szaharától délre eső terület az afrikai kontinensen – a szerk.) és Közép-Ázsia lakossága évente 30–40 millió emberrel növekszik. Számukra vonzó Európa, és sokan úgy gondolják, az ottani túlnépesedési válságot a migrációval lehet kezelni, nem pedig a gazdaság és az életfeltételek javításával. Ez a migrációt kiváltó első ok – mondotta Kósa Lajos.

Erre épül aztán a nemzetközi embercsempész-maffia, amely személyenként 5–10 ezer dollárért csempészi sokszor embertelen és életveszélyes körülmények között az embereket. Hogy miért is pártolják a balliberálisok a migrációt, annak az is az oka, hogy a kétezres évek elejére jelentősen veszítettek támogatottságukból, s a migránsokban potenciális szavazókat látnak, hiszen a muszlimok sohasem szavaznának a jobboldali, katolikus pártokra. Ez a harmadik ok. A negyedik pedig a multik között zajló küzdelem. Ők nemzetek feletti Európát szeretnének, ahol a nagyok döntenék el a fontos kérdéseket, a migránsokban pedig olcsó munkaerőt látnak, akik azonban az eddigi tapasztalatok szerint nem akarnak és tudnak integrálódni a befogadó társadalomba. Európában mi vagyunk itthon – hangsúlyozta a szónok, majd kitért arra is, hogy ebben a multik csatájában a kis nemzetek – Magyarország a világ népességének csupán 2 százaléka – csak úgy érvényesíthetik érdekeiket, ha erős nemzeti kormányuk van. A tét tehát, hogy az unió erős nemzetállamok szövetsége lesz a jövőben, vagy megvalósul az Egyesült Európa, amelyben a kis nemzetek érdekérvényesítése háttérbe szorul. A magyar emberek érdeke, hogy erős kormányok vezette erős nemzet­államok alkossák az uniót. Kiemelten fontos tehát a május 26-i uniós parlamenti választás, mert a jövőnkről döntünk.

Párbeszéd: Az előadást követően bárki szabadon kérdezhetett, és érdemi párbeszéd alakult ki az embereket érintő és érdeklő aktuális kérdésekről, s nem csupán az elhangzott témakörből.

Kapcsolódó cikkek