Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
És még mindig…

Jegyzet

És még mindig…

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Csak nem csitulnak a parlamenti választások keltette hullámok. Azon én egy cseppet sem csodálkoztam, hogy egymásnak estek az „összefogás” pártjai, pontosabban vezetői.

Nem csodálkoztam, mert már hetekkel április 3. előtt tudtam, s le is írtam, hogy így tesznek majd, hárítva a felelősséget, magára hagyva az egyébként miniszterelnöknek, (és hiszem) politikusnak is alkalmatlan jelöltjüket. Nem gyakoroltak önkritikát azok az ellenzéki politikusok sem, akik azt hazudták a választóknak, akárcsak néhány nappal vagy csak néhány órával a választások előtt, hogy biztosak a győzelmükben, és elsöprik az Orbán kormányt…. Hát… söprés az volt, csak éppen fordítva. Azonban nem késett sokáig az újabb hazugság, a remény meglehetősen áttetsző fátylában. A Jobbik még regnáló elnöke egy tévés műsorban már-már az Orbán kormány közelgő összeomlását vizionálta. Ebben persze még önmaga sem hitt, de arra jó volt, hogy megpróbálja híveiben a kialudt tüzet feléleszteni. Egy ilyen katasztrofális vereség után is csak a hazugságokban, az emberek félrevezetésében látják a kiutat. Még mindig nem látják, hogy ez zsákutca?

Ennél persze sokkal fontosabb kérdés jelenleg, hogy miképp alakul az emberek és az ország sorsa. Folytatódik-e az elmúlt évek sikertörténete, gátat lehet-e szabni a járvány és a háború okozta inflációs nyomásnak, lesz-e energiánk, megegyezésre jutunk-e az unióval? – és még sorolhatnám a kérdéseket. Ezekben a napokban biztos választ még senki sem adhat, de ha abból indulunk ki, hogy milyen sikeresen kezelte a kormány az előző válságokat, akkor reménykedhetünk, hogy ezt a leckét is megoldja. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a családok továbbra is a figyelem középpontjában lesznek.

Az ellenzék a választások előtt azzal is riogatta az embereket, hogy Orbán Viktor célja kiléptetni az országot az unióból. Ez is egy jól hangzó érvnek tűnt mellettük, de a választók kikerülték a csapdát. Annál is inkább, mert a miniszterelnök már ezerszer kijelentette, hogy Magyarország az unió és a NATO tagja, és az is marad. S ha már az unió. Magyarország – mint az elmúlt években mindig – kész a párbeszédre, ezért, véleményem szerint, csak idő kérdése a megállapodás a még vitás kérdésekben. Európának most össze kell fognia, s ez nem csupán a mi érdekünk, hiszen a válság nem válogat. A nyugati országok éppúgy megszenvedhetik, mint a kontinens középső és keleti részén levők. Magyarország eddig példát mutatott válságkezelésből. Mindannyiunk érdeke, hogy így legyen a jövőben is.

Kapcsolódó cikkek