Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Érzékenyítő mesék
Kállai Anikó, az Autitok Egyesület elnöke Fotó: Németh Péter

Ötéves lesz idén a soproni Autitok Egyesület

Érzékenyítő mesék

| P. Horváth László | Városi hírek

Könyvtári könyvbemutató, fotókiállítás a Liszt-központban, séta az autizmus világnapján, rendszeres túrák, közös összejövetelek – mozgalmas időszak vár az Autitok Egyesület tagjaira.

Csender Levente A különleges Meditittimó kalandja című könyvét mutatják be február 22-én, szombaton 11 órakor a Széchenyi István Városi Könyvtárban.

– A szerző kisfia is autizmussal él, és a megszerzett tapasztalatokat, élményeket foglalta kötetbe a József Attila-díjas alkotó – mondta a Soproni Témának Kállai Anikó, a bemutató moderátora, aki a szervező Autitok Egyesület elnöke is egyben. – Az illusztrációkat Szalontai Enikő, Csender Levente felesége készítette, bevonva a munkába gyermekeiket is. A végeredmény egy olyan mese lett, amelynek célja az elfogadás és bevezetés az autizmus különleges világába.

A bemutatóra mindenkit szívesen várnak, olyanokat is, akik kívülállóként szeretnék jobban megismerni az autizmust.

Megtudtuk, a könyvbemutató után újabb feladat vár az idén öt éve működő egyesületre. Március 28-án a Liszt-központban nyílik meg az autisták életét, mindennapjait bemutató fotókiállítás. A fényképeket az egyesület tagjai készítették, és az elmúlt időszak alkotásaiból áll össze a válogatás.

– Minden év jelentős eseménye az április 2-i autizmus világnapja – folytatta Kállai Anikó. – Idén is megtartjuk a már hagyományosnak mondható sétát, valamint ezen a napon ismét kékbe öltözik a Tűztorony. Mindezeken túl szervezzük a szokásos programjainkat. A városban lévő óvodákat keresünk fel érzékenyítő bábos játékkal, kutyaterapeutával. Meghívunk olyan sikeresen működő vállalkozásokat, melyeknek társadalmi célja az autista fiatalok társadalmi integrációjának elősegítése. Fontos vállalásunk továbbá, hogy felvegyük a kapcsolatot a városban élő, autizmussal érintett családokkal. Őket is szeretnénk bevonni a munkába. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy sokkal könnyebb a tanácsadás, ha az az érintettektől érkezik, és az egyesületünkön keresztül adott a párbeszéd lehetősége.

Az autizmusról: Az autizmus olyan állapot, amely eltérő fejlődéshez vezet. Az autizmussal élők agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. 


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.