Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Érzék és érték

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„A gazdaságban a legnagyobb feladat vélhetően a versenyképesség megőrzése, illetve magasabb szinten tartása lesz. Ez lehet az (egyik) alapja a teljes foglalkoztatottságnak, az adócsökkentéseknek, a bérek emelésének, a nyugdíjak értékének megőrzésének, növelésének.”

Hivatalosan ugyan még nem alakult meg az új kormány, de tagjai már ismertek. Mint azt korábban már jelezte Orbán Viktor, nem arról van szó, hogy egyszerűen folytatódik a kormányzás, hanem a következő időszak kihívásainak megfelelően más minőség lép az előző helyébe, amely teljesítette vállalásait. A gazdaságban a legnagyobb feladat vélhetően a versenyképesség megőrzése, illetve magasabb szinten tartása lesz.

Ez lehet az (egyik) alapja a teljes foglalkoztatottságnak, az adócsökkentéseknek, a bérek emelésének, a nyugdíjak értékének megőrzésének, növelésének. A stabil és gyarapodó gazdaság teszi lehetővé a családtámogatási rendszer új elemekkel való bővítését, a különböző szociál- és társadalompolitikai intézkedések újragondolását. Nem kisebb feladat lesz az ország önállóságának megőrzése.

Nem lesz tehát irigylésre méltó helyzetben a negyedik Orbán-kormány annak ellenére sem, hogy megbízható alapról startol. Tény ugyanis, hogy egyre többen dolgoznak, és egyre jobban megéri dolgozni Magyarországon. Az adatok azt jelzik, hogy 2010 óta harmadára, történelmi mélypontra csökkent a munkanélküliség, az adócsökkentéseknek és béremeléseknek köszönhetően egyre több pénz marad a munkavállalóknál, a reálbérek több mint öt éve töretlenül emelkednek.

És még egy fontos adat! 2010 elejéhez képest 56 százalékkal voltak magasabbak a családi kedvezmény nélkül számított nettó bérek 2018 elején. Ezzel párhuzamosan a reálbérek is több mint 32 százalékkal, a családi adókedvezmények beszámításával több mint 38 százalékkal emelkedtek nyolc év alatt. Kétségkívül van mire büszkének lennünk, de a folyamat itt még korántsem állhat le, hiszen a magyarországi bérek még mindig jelentősen elmaradnak a nyugat-európai fizetésektől, de látni kell, hogy az olló zárul. Ezt a folyamatot szeretné felgyorsítani az új kormány.

Ehhez minden felhatalmazást megkapott a választóktól, akik pontosan érzékelték, hogy milyen változások történtek az elmúlt nyolc évben. S nem csupán érzékelték az emberek a pozitív történéseket, hanem értékelték is. A múlt így alapozta meg a jövőt.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.