Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Emelés

„... a kormány – s ezt a tények bizonyítják – nem csak szavakban bátorítja az idősebb korosztályt. Az ország gazdasági lehetőségeihez képest biztosítja a nyugdíjak értékállóságát.”

Ilyenkor év vége felé a nyugdíjasok lázas számolgatásokba kezdenek. Mikor, mennyivel emelkedik a nyugdíj, lesz-e visszamenőleges emelés, illetve mennyi lesz az ellátásuk összege az új esztendőben. Amikor e sorokat írom, már eldőlt, hogy az infláció miatti, januárig visszanyúló emelés 1,2 százalékos lesz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindenki, aki az érintett ellátási körbe tartozik, nyugdíjának az 1,2 százalékát – tíz hónapra visszamenőleg (január–október) – egy összegben kapja meg novemberben. Ebből adódik, hogy a novemberi nyugdíj összege már az 1,2 százalékos emelésnek megfelelően lesz magasabb, éppúgy, mint a decemberi nyugdíj, amelyet az információk szerint a szokásosnál is előbb fizetnek ki. Ezzel elérkeztünk a következő év januárjához. Ekkortól jár kötelezően a rendes nyugdíjemelés, amelynek mértéke 3 százalékos lesz. Fontos, hogy a januári emelés már a novemberi 1,2 százalékkal növelt nyugdíjra épül, tehát a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők januárban összesen 4,236 százalékkal kapnak többet, mint például az idei év októberében. És ezzel még nincs vége a folyamatnak, hiszen – mint ismert – a kormány megkezdte a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítését – szakaszosan. A folyamat négy évig tart majd. Első lépésként 2021 januárjában minden jogosult megkapja a már emelt ellátásának a negyedét. A következő évben már a felét, aztán a háromnegyedét, végül pedig a teljes összeget.

Tudom, eltérő nyugdíjrendszerek léteznek, s talán egyik sem tökéletes, lehet, a miénk sem az. Lehet, de azt nem vitathatja senki sem, hogy a kormány – s ezt a tények bizonyítják – nem csak szavakban bátorítja az idősebb korosztályt. Az ország gazdasági lehetőségeihez képest biztosítja a nyugdíjak értékállóságát. Ez normális körülmények között sem egyszerű feladat, nem beszélve járványos–válságos időszakokról, olyanokról, amilyenekben most élünk. Márpedig ismét nehéz időszak köszöntött ránk, s ki tudja, meddig tart. Jóslásokba nem érdemes bocsátkozni, viszont érdemes lenne a védekezésre és az összefogásra, új stratégiákra összpontosítani, hogy a lehető legkisebb sérüléssel kerüljünk ki ebből a helyzetből. Ez mindannyiunk érdeke, a fiataloktól a nyugdíjasokig világlátástól függetlenül. Még akkor is, ha akadnak olyanok, akik ennek az ellenkezőjét állítják, s mindenfajta nemtelen eszközt „bevetnek”, hogy kárt okozzanak az országnak, s a lakosságnak. Mindenkinek. A nyugdíjasoknak is.

Kapcsolódó cikkek

Az M85-ös története

Az M85-ös története

2020. 12. 23. | Munkatársunktól

Több évtizedes álom valósult meg az M85-ös Sopron és Csorna közötti szakaszának elkészültével, mert így már Győrig autóúton utazhatunk, elérve az országos hálózatot. A munkálatok folytatódnak a Sopron-kelet-csomóponttól az országhatárig.